Sök din resa

Vätterns norra skärgård & Stjernsunds slott

Dagstur

2/5 Buss Säffle-Grums-Vålberg-Karlstad-Kristinehamn


Avresa på morgonen mot Askersund. Vi börjar med ett besök i Butiken på Stjernsund. Här får vi ta del av gårdens historia samt verksamheten idag. I gårdsbutiken säljs bl.a. ägg och närproducerade varor från trakten.

Stjernsunds slott ligger vackert beläget, på en hög udde mellan Hammarsundet och Alsensjön. Godsets historia går tillbaka till 1630-talet då Johan Oxenstierna, genom att köpa upp jord och avhysa den äldre bebyggelsen, bildade ett gods. Oxenstierna lät bygga det första slottet och gav det namnet Stjernsunds slott. På 1850-talet kom slottet i prins Gustafs, ”sångarprinsens”, ägo. Han utförde omfattande restaurerings- och nyinredningsarbeten. Det är tack vare prins Gustaf som slottet idag kan visas upp för allmänheten.

Efter vår slottsvandring går vi ombord på M/S Wettervik. Norra Vätterns skärgård brukar beskrivas som vild och vacker. Skärgården är Sveriges enda inlands- och sötvattensskärgård och den innefattar ett femtiotal öar, utöver alla kobbar och skär. Alla öar med undantag för några få är obebodda. Här står grovhuggna klippor, rundade granithällar och vindpinade tallskogar i färgstark kontrast till Vätterns klara, blågröna vatten. Medan vi sakta kryssar genom skärgården serveras inkokt Vätternlax, hollandaisesås och potatis.

Efter ankomsten i Askersund besöker vi Venus Choklad. Här berättas hur dessa magiska praliner tillverkas och vi bjuds på ett smakprov. Det är inte utan anledning att Carl von Linné kallade chokladen för ”Gudarnas föda”, och visst finns det något förföriskt och sensuellt med choklad. Efter vårt besök styr vi åter resan mot Värmland.


  Programblad för utskrift


Pris:

850:-

I resans pris ingår:

  • Bussresa t/r
  • Entré samt guidning på Stjernsunds slott
  • Skärgårdskryssning
  • Lunch inkl. dryck, kaffe & kaka
  • Besök på Venus Choklad
  • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

  • Avbeställningsskydd mot sjukdom  50:-

Allmänna resevillkoren tillämpas.

Länkar:

www.slottsguiden.info
www.wettervik.se
www.venuschoklad.se

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523