Sök din resa

Nygamla Polen

7 dagar

15/8 Buss Karlstad-Grums-Säffle-Åmål-Vänersborg-Karlskrona

 

Följ med på en spännande resa i ett av Europas hetaste länder, Polen. Den grå paletten tillhör det förgångna nu när många städer återuppbyggts till sin forna glans. Turen tar oss bland annat till medeltidspärlan Torun, livliga Warszawa och hansastaden Gdansk. Vi besöker platser vars historiska vingslag satt spår i resten av världen och får även tid att uppleva städerna på egen hand.

Dag 1. Till Karlskrona
Avresa mot Karlskrona med passande raster efter vägen. Incheckning och ombordstigning, Stena Vision avgår kl. 21.00 mot Gdynia. Samtliga hytter ombord har golvbäddar. Ombord finns möjlighet att avnjuta en middag i någon av restaurangerna. Smörgåsbord med dryckesbuffé kan med fördel förbeställas vid bokning. Det finns även tid att besöka taxfreebutiken och nattklubben ombord.

Dag 2. Gdynia - Torun - Warszawa
Frukost ombord och ankomst till Gdynia. Vår svensktalande guide, som kommer att vara med oss under hela resan i Polen, möter upp vid ankomst. Vi reser mot Torun, pepparkakornas och Copernicus stad. Vi gör en stadsvandring i den gamla korsriddarstaden som har Polens största samling av gotiska byggnader. Toruns UNESCO-skyddade medeltida stadskärna är mycket välbevarad. Här föddes astronomen Nicolaus Copernicus, vilket vi påminns om på flera platser i staden. Torun är också känt för sina pepparkakor. De har bakats här sedan 1300-talet, med tsaren Peter den Store och Napoleon som återkommande kunder. Efter stadsvandringen intar vi en lunch på bryggeriet Jan Olbracht Old Town Brewery där vi även får provsmaka deras egenbryggda öl. Vi fortsätter resan mot Warszawa för övernattning på Hotel Metropol****, där vi bor i 2 nätter. Middag serveras på systerhotellet Hotel Polonia.

Dag 3. Warszawa
Efter frukost ska vi lära känna huvudstaden Warszawa. Vår lokalguide guidar oss genom Gamla stan och ett potpurri av skyskrapor, rysk-kommunistisk modernism, parker och shoppinggator. Få europeiska städer associeras så mycket med grått, krig, kommunism och fula byggnader. Detta tillhör nu det förgångna. Från 50-talet och framåt har Gamla stan, slottet och andra historiska palats återuppbyggts till sin forna prakt. Mer än en fjärdedel av Warszawa består av vackra grönområden, där kungliga Lazienkiparken är den mest populära. Dessutom anses stadens nöjesliv med restauranger, barer, konserthallar och prisbelönta museer vara bland Europas bästa just nu. På eftermiddagen och kvällen finns det tid att utforska stadens breda utbud av nöjen och affärer på egen hand.

Dag 4. Warszawa - Elblag - Gdansk
Vi lämnar Warszawa efter frukost och styr bussen mot Polens Göta Kanal, Elblag Kanal. Vi gör en 2-timmars båttur på kanalen där vi även serveras en lättare lunch. Kanalanläggningen som är unik i världen har ett system av räls, slussar och dammar. För att övervinna höjdskillnaderna anlades marina järnvägar där båtarna läggs upp på räls och forslas fram på land. Kanalen byggdes på 1800-talet och är ett unikt monument tillägnat vatteningenjörskonsten. Efter en spännande båttur fortsätter vi färden mot Gdansk. Vi bor på Mercure Gdansk Stare Miasto**** i 2 nätter. Middag på hotellet.

Dag 5. Gdansk
Vi börjar dagen med en stadsrundtur. Gdansk med sin gamla stadskärna och mysiga kullerstensgator är rik på imponerande arkitektur och spännande historia. Vi gör även ett besök i Sopot, Polens riviera, som är Polens mest populära badort. Sopot ligger vackert vid kusten och många byggnader präglas av jugendstil. Eftermiddagen är fri att spendera på egen hand. På kvällen gör vi en utflykt till Tawerna Mestwin för en kaszubisk 3-rätters middag och folkloreunderhållning (exkl.). Vår guide berättar om Kaszubiska folkslaget, ett minoritetsfolk med ett eget språk, som bott i området i många år. Här bjuds vi även på den lokala specialiteten Goldwasser, en vodkalikör, som guiden kommer att berätta mer om.

Dag 6. Gdansk - Gdynia
Efter frukost på hotellet finns det möjlighet att följa med till den imponerande borgen Malbork (exkl.). Ordensborgen byggdes på 1200-talet av preussiska korsriddare för att befästa makten i dess nyvunna områden, som även kom att omfatta själva Gdansk. På den tiden hette den Marienburg. Ända fram till 1626 blev borgen aldrig erövrad av någon armé. Det var först den svenska armén som under fälttåget i Preussen lyckades att besegra besättningen och inta borgen. Malbork är en av världens största borgar och finns med på UNESCOs världsarvslista. Efter lunch reser vi mot Gdynia där vi har eftermiddagen fri för egna strövtåg. De som vill kan spendera denna dag på egen hand. Passa på att se mer av Gdansks mysiga gränder, medeltida tegelkyrkor och pampiga borgarhus. De som vill se mer av Sopot eller utforska Gdynia kan enkelt ta tåget dit. Gdynia är en modern hamnstad med livliga saluhallar och regionens största shoppingcentra. På kvällen samlas vi för resa mot hamnen och incheckning på Stena Vision. För de som förbeställt står smörgåsbordet uppdukat kl. 20.30.

Dag 7. Karlskrona - avstigningsorten
Tidig morgon är vi tillbaka i Karlskrona. Efter frukost lämnar vi fartyget och reser mot våra avstigningsorter med passande raster efter vägen.


  Programblad för utskrift

 


Pris:

6.980:-

I resans pris ingår:

 • Bussresa t/r
 • Båtresa med Stena Line t/r
 • Del i insides 2-bäddshytt t/r
 • Vägavgifter
 • 4 hotellövernattningar
 • 2 middagar
 • 2 luncher
 • 6 frukostar
 • Guidning Torun
 • Guidning Warszawa
 • Båttur på Elblag Kanal
 • Guidning Gdansk & Sopot
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Avbeställningsskydd mot sjukdom 250:-
 • Enkelrum/insideshytt 1.690:-
 • Del i 2-bädds fönsterhytt t/r 150:-
 • Smörgåsbord & dryck ombord 180:-

Utflykter:

(Bokas vid anmälan)

 • Middag och underhållning
  på Tawerna Mestwin 800:-
 • Besök på Malbork borg 150:-

Resväg

Länkar:

www.polen.travel

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523