Sök din resa

Toscana med vin & kultur

11 dagar

 4/10 Buss Sunne-Kil-Karlstad-Grums-Säffle-Åmål-Vänersborg-Göteborg-Helsingborg

 

Dag 1. Till Rostock
Avresa från Värmland på morgonen till Helsingborg med lämpliga raster. Påstigning kan ske på alla orter längs färdvägen. Vi fortsätter med färjan till Helsingör och vi­dare över de danska öarna till Gedser. Färjan till Rostock avgår kl. 19.00 och under överfarten blir det tillfälle till en bit mat i restaurangen eller cafeterian. Ankomst vid 21-tiden till Hotel Elbotel*** i Rostock för övernattning.

Dag 2. Rostock-Bayern
Efter frukost fortsätter resan söderut på fina tyska motor­vägar. Vi passerar utanför städerna Berlin, Leipzig och Nürnberg. Naturligtvis rastar vi regelbundet för mat och kaffe. Middag och övernattning norr om München. (68 mil)

Dag 3. Enkering-Montecatini Terme
Resan fortsätter utanför München och snart är vi inne i den österrikiska alpvärlden och ser på nära håll olympia­staden Innsbruck. Via Europabron och Brennerpasset kommer vi in i Italien och nu bär det av mot Trento och Verona. Framåt kvällen kommer vi till Montecatini Terme, en av Italiens främsta kurorter, belägen mitt i Toscanas hjärta mellan Pisa och Florens. Vi bor 6 nätter på Grand Hotel Nizza et Suisse**** i centrala Montecatini Terme och granne med den vackra kurparken Parco della Terme. Hotellet har ett helt nytt hälsocenter. Vi avslutar dagen med en gemensam middag på hotellet. (78 mil)

Dag 4. Montecatini Terme
Det är dags att bekanta sig med Montecatini Terme. Staden blev redan på medeltiden en berömd kurort tack vare vackra parker, varma mineralrika källor och hälso­samma underjordiska grottor. Idag finns här ett 10-tal olika spaanläggningar. En tur med linbanan upp till den lilla bergsstaden Montecatini Alto med fantastisk utsikt över Toscanas böljande landskap rekommenderas (exkl.). Staden har ett bra utbud av affärer och restauranger med toskansk mat, som kännetecknas av rustik bondmatlag­ning, naturlighet och bra råvaror. Pasta, grönsaker, fisk, kött, fågel och vildsvin är huvudingredienserna tillsammans med mycket olivolja och kryddor som basilika och ros­marin. Vår reseledare tipsar gärna om restauranger ni kan besöka under vår vistelse i Montecatini Terme. Middag på egen hand.

Dag 5. Pisa och Lucca
Dagens utflykt går till Pisa med det lutande tornet. Tornet, som är drygt 54 m högt, började luta redan under bygg­nationen i slutet av 1100-talet på grund av bristfällig pål­ning i blåleran. Som mest lutade det 5,4 m från vertikalen. Efter reparationer är nu tornet åter öppet för besökare. Vi får tid för egna strövtåg, lunch och tornbesök. Vi fort­sätter till den välbevarade Lucca. Den välbevarade lilla staden är omgiven av en drygt 4 km lång intakt ringmur och inbjuder till en stadspromenad. Som avslut på dagen väntar en toskansk middag på vin- och olivoljegården Fattoria il Poggio. (12 mil)

Dag 6. Romola och San Gimignano
Idag gör vi en utflykt till den lilla orten Romola ett par mil utanför Florens, där Linda Sandqvist från Grums och hennes italienske man driver vin- och olivgården La Querce. Vi börjar med ett glas vitt vin och schiacciata på terrassen, där Linda berättar om Chiantilandskapet och omgivningarna som breder ut sig framför oss. Därefter gör vi en vinfältsvandring och får information om arbetet som vinbonde och deras produktion av Chiantiviner. Vi besöker också olivfälten och lär oss hur det går till att framställa den ekologiska olivoljan. Vandringen avslutas med ett besök i vinkällaren. Som lunch serverar Linda en toskansk delikatesstallrik och ett par Chiantiviner. Tillfälle till inköp. Under eftermiddagen besöker vi den lilla staden San Gimignano, som ibland har kallats Toscanas Manhattan på grund av alla torn i den 2 km långa ringmuren. Från början fanns här 72 torn, men idag återstår endast 13 torn. Tornen har använts både som bostäder och försvarstorn. San Gimignano finns sedan år 1990 med på UNESCOs världsarvslista och är en av Italiens bäst bevarade medeltidsstäder. Åter i Montecatini Terme är kvällen fri. (16 mil)

Dag 7. Utflykt till Florens (exkl.)
Efter frukost tar vi tåget till Florens dit vi anländer drygt en timme senare. Florens är utan tvekan en av världens förnämsta konststäder med mängder av värdefulla konstskatter och unika byggnader. Att se allt på en dag är en omöjlighet. Vår svensktalande guide, boende i Florens, guidar oss runt med s.k. hörsnäckor och vi ser bl.a. den imponerande katedralen Santa Maria del Fiore med den magnifika kupolen och stadshuset Palazzo Vecchio (ca 3 km stadspromenad). Florens äldsta bro är den välkända Ponte Vecchio från år 1345, som numera är guldsmedernas bro. Under eftermiddagen finns det tid för shopping eller att besöka det världsberömda konstmuseet Uffizierna med vår svensktalande guide. Här finns renässansens förnämsta konstverk samlade i 54 salar. Höjdpunkten i samlingarna anser många vara Botticel­lis verk Venus födelse och Primavera. Hemresa med valfritt tåg. Kvällen fri. (Tågresa 10 mil t/r)

Dag 8. Montecatini Terme
Sista dagen i Montecatini kan vi besöka den stora marknaden vid travbanan. Kanske lockar en spabehandling eller en sista shoppingrunda. Gemensam middag på hotellet.

Dag 9. Montecatini Terme-Enkering
Vi säger ”Arrivederci” till Toscana för den här gången och påbörjar hemresan, som går samma väg som nerresan. Middag och logi på Hotel Heckl***. (77 mil)

Dag 10. Enkering–Rostock
Resan fortsätter snabbt norrut genom östra Tyskland med lämpliga ras­ter. Vid 17-tiden är vi tillbaka i Rostock och hinner med ett besök på ett köpcenter för de sista inköpen. Middag och logi på mysiga Land-gut-Hotel Hermann***. Hotellet har inomhuspool och bastu. (68 mil)

Dag 11. Till avstigningsorten
Frukost på hotellet. Färjan till Gedser avgår kl. 09.00 och framemot kvällen är vi tillbaka i Värmland.


  Programblad för utskrift

 

 


Pris:

10.980:-

I resans pris ingår:

 • Bussresa t/r
 • Väg- och färjeavgifter
 • 10 hotellövernattningar
 • 5 hotellmiddagar
 • 1 toskansk middag inkl. vinprovning
 • 10 frukostar
 • 1 lunchtallrik inkl. vin
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Avbeställningsskydd mot sjukdom 350:-
 • Enkelrum 10 nätter 1.950:-
 • Linbanekort Montecatini Alto
 • Måltidsdrycker
 • Övriga entréer

Utflykter:

(Bokas vid anmälan)

 • Utflykt till Florens  590:-
 • Entrébiljett inkl. rundvisning med
  svensktalande lokalguide på Uffizierna/Florens  160:-

OBS! Resan är ej handikappanpassad.

Länkar:

www.grandhotelnizza.it
www.termemontecatini.it
www.querce2.it
www.firenzeturismo.it
www.fattoriadelteso.it

Resväg - klicka här

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523