Sök din resa

Kapstaden, Sydafrika

12 dagar

8/4 Flyg från Gardermoen, Oslo via London-Johannesburg till Port Elizabeth
Anslutningsbuss Grums-Karlstad-Arvika-Charlottenberg-Kongsvinger-Gardermoen


Reseledare: Thomas "Vinare" Andersson


Dag 1. Till Johannesburg

Avresa med flyg från Oslo via London till Johannesburg.

Dag 2. Johannesburg-Port Elizabeth-Kariega Game Lodge
Ankomst till Johannesburg där vi går igenom pass- och tullkontroll och sedan flyger vidare inrikes till Port Elizabeth. Vid ankomsten möter vi vår lokalguide samt bussen som tar oss till Kariega Game Lodge****. Kariega är ett privat viltreservat ca 1,5 timme nordöst om Port Elizabeth, i de södra delarna av Sydafrika. Mitt i den afrikanska bushen skall vi spendera 2 nätter. Vi bor i bekväma stugor med air-condition, sovrum, vardagsrum, badrum samt terrass. Gemensam middag i restaurangen eller kring grillplatsen.

Dag 3. Jeepsafari
Tidig morgon beger vi oss ut i bushen med öppna fordon för att få vår första skymt av det vilda Afrika. Vår chaufför känner sin natur och djurens beteendemönster väl, så sannolikheten att få se "The Big Five" i Kariega är väldigt stor. Förutom ”The Big Five” d.v.s. leopard, lejon, noshörning, elefant och buffel, kan vi även få se giraffer och zebror. Reservatet är också ett paradis för fågellivet. Vi återvänder till lodgen för en välsmakande frukost och en stunds avkoppling. De som önskar kan gå på egna vandringar i närområdet eller bara njuta av solen kring poolen. Lunch ingår under dagen. Under eftermiddagen ger vi oss ut på en ny safaritur och efter solnedgången är vi åter på lodgen för gemensam middag.

Dag 4. Kariega Game Lodge-Knysna
Även denna morgon gör vi en safari innan det är dags för frukost och utcheckning. Vi lämnar lodgen med många fina safariminnen i bagaget. Vi reser utmed den vackra kustlinjen Garden Route mot Plettenberg Bay, en mycket vacker och populär semesterort. Området är något av ett konstnärsmecka med bl.a. konstnärer, guldsmeder, keramiker och många antikvitetsaffärer. Vi stannar och besöker en ”ekopark” där man arbetar med att återanpassa apor och andra djur som bott i fångenskap till det fria livet. Här ges tillfälle att äta lunch på egen hand. Färden fortsätter mot Knysna, kanske en av Sydafrikas vackraste kuststäder, belägen i hjärtat av den berömda Garden Route. Knysna är en gemytlig stad känd för sin vackra lagun, sina unika sandstensklippor ”the Heads” och sina ostronodlingar. Staden är omgiven av mörkgröna skogar och bländande vackra stränder. Logi 2 nätter på Protea Hotel Knysna Quays**** centralt beläget vid marinan. Gemensam middag på kvällen.

Dag 5. Plettenberg Bay-Knysna
Idag besöker vi Plettenberg Bay, en underbar kuststad, som även kallas för ”Juvelen längs Garden Route” och området erbjuder fantastiska naturupplevelser med långa vackra stränder. Vi gör även en kryssning på vackra Knysnafloden, en båttur som bjuder på mycket vackra vyer. Det ges även tillfälle att på egen hand strosa i den charmiga staden Knysna. Gemensam middag vid Waterfront i Knysna denna kväll.

Dag 6. Knysna-Oudtshoorn
Vi lämnar hotellet tidigt denna morgon och färdas över de mäktiga Outeniquabergen till Oudtshoorn, känt över hela världen för sin strutsuppfödning. Självklart besöker vi en strutsfarm och här får vi lära oss mer av dessa gigantiska fåglar. Här serveras vi dagens lunch. Innan vi når vårt hotell besöker vi droppstensgrottorna Cango Caves med sina fantastiska kalkstensformationer. Den huvudsakliga grottan är en av landets finaste, med stora salar, tunnlar och kammarsystem på mer än 4 km. Vårt hotell Queens Hotel**** är centralt beläget i Oudtshoorn, här bor vi 1 natt. Middag på en närliggande restaurang denna kväll.

Dag 7. Oudtshoorn-Kapstaden
Efter tidig frukost startar vi vår resa mot Kapstaden. Vi passerar det ökenliknande landskapet Karoo som sedan övergår i ett bördigt jordbruks- och fruktodlingsområde innan vi når Kapstaden, ”The Mother City”. Stadens centrum ligger på den norra delen av Kap­halvön. Taffelberget utgör en dramatisk bakgrund till stadskärnan, mer än 1 000 m högt. Kapstaden har 3,7 miljoner invånare, varav cirka en halv miljon bor i centralorten. Logi 3 nätter på Bantry Bay Suite Hotel****, beläget ca 5 minuters promenad från strandpromenaden. I närområdet finns även butiker och restauranger. Middag på egen hand.

Dag 8. Kaphalvön-Godahoppsudden-Kapstaden
Från Kapstaden går turen söderut längs med Atlanten genom Kapstadens förorter Sea Point, Clifton och Camps Bay. Vi stannar till vid surfarparadiset med den fina utsikten, Llandudno, innan vi fortsätter till Hout Bay – en liten by med storslagen utsikt över bergen och stranden. Här finns det möjlighet att ta båten ut till områdets sälar (sälturerna kan utgå beroende på väder och vind). Resan fortsätter mot Godahoppsudden, Kapuddens sydligaste punkt. Udden utgör gräns mellan Atlanten och In­diska oceanen. Här möts Atlantens Bengualström och Indiska oceanens Aghulaström. Cape Point, en av de vackraste delarna av den afrikanska konti­nenten, som består av tre uddar; Godahoppsudden, Cape Maclear och Cape Point. Den yttersta delen av udden är ett naturreservat med ett rikt djurliv, såsom apor, zebror, antiloper, hjortar och strutsar. Vi njuter av utsikten över berömda False Bay och det blir tid för lunch på egen hand innan vi kör via den omtalade Boulders Beach och ser den berömda pingvinkolonin. Återresan går via kuststäderna Simon´s Town och Fish Hoek. Vi återvänder mot Kapstaden och via linbanan tar vi oss upp på Taffelberget. Från kabinliften som roterar i 360 grader får vi en fantastisk panoramabild över Kapstaden. Efter en innehållsrik dag återvänder vi till hotellet och kvällens middag intas på en trevlig restaurang i marinan Victoria & Alfred Waterfront.

Dag 9. Kapstaden och Robben Island
Dagens spännande tur ger oss en inblick i Sydafrikas utveckling under de senaste åren. Vi besöker kåkstäderna och vår guide berättar och visar oss runt. Efter intressanta möten med människorna som lever här väntar en båttur till Robben Island, fängelseön där Nelson Mandela satt fängslad i 18 år. Guiderna är f.d. interner och fångvaktare som visar oss runt och berättar om fångarnas vardag i det numera stängda fängelset. Vid Victoria & Alfred Waterfront finns det gott om restauranger, pubar och butiker. Här bjuds på gatuteater och musik. En båttur runt hamnen eller längs kusten kanske lockar. Besök Castle of Good Hope i centrum, Diamantmuseet eller loppmarknaden på Greenmarket Square, eller bara njut vid poolen på hotellet. Återstoden av eftermiddagen samt kvällen är fri för eget program.

Dag 10. Kapstaden-Franschhoek
Efter frukost lämnar vi Kapstaden och kör till vinområdena i Stellenbosch och Franschhoek. Sydafrika är välkänt på många områden och inte minst för sina vindistrikt med alla viner som produceras här. På en resa till Sydafrika är besök på en vingård ett ”måste”. Dessa områden är fantastiskt vackra med sina vinodlingar och fina gamla hus och gårdar. Vi besöker 2 vingårdar, lunch och vinprovningar ingår. Övernattning samt middag på trevliga Protea Hotel Franschhoek****.

Dag 11. Stellenbosch-hemresa
Förmiddagen är fri för avkoppling på hotellet. Därefter utcheckning och resa genom vindistriktet till universitets- och vinstaden Stellenbosch, dagens lunch serveras på en vingård. Tid för egna strövtåg i charmiga Stellenbosch innan vidare resa till flygplatsen för incheckning och resan hem. Middag ombord på flyget.

Dag 12. Till avstigningsorten
På morgonen ankommer vi till London och flyger vidare till Oslo. Nu återstår bara sista etappen till våra avstigningsorter.


  Programblad för utskrift

 


Pris:

27.900:-
Boka senast 15/1 2018.
Senare bokning kan medföra ett högre flygpris.
Begränsat antal platser.

I resans pris ingår:

 • Flyg Oslo-Sydafrika t/r i ekonomiklass
 • Mat ombord på flyget t/r
 • 9 hotellövernattningar
 • 9 frukostar
 • 4 luncher
 • 7 middagar
 • 2 vinprovningar                    
 • Jeepsafari
 • Kryssning på Knysnafloden
 • Linebanetur till Taffelberget
 • Båt/guidning Robben Island
 • Svensktalande lokalguide
 • Svensk reseledare
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Enkelrum 9 nätter 4.500:-
 • Anslutningsbuss t/r
  - Grums-Karlstad-Kil 680:-
  - Arvika-Charlottenberg 630:-
  - Kongsvinger 530:-
 • Semesterförsäkring
 • Avbeställningsförsäkring 6% av resans pris

Svensk reseledare:
Thomas ”Vinare” Andersson, Karlstad.

Thomas brinner för Sydafrika som han besökt ett 20-tal gånger både privat och med grupper. Utbildad sommelier och extremt duktig på våra olika matkulturer. Tidigare har han arbetat på Grythyttans Gästgiveri, ofta anlitad som föreläsare.

Flygbolag/tider: British Airways
8/4  Oslo-London 11.35-13.05
8/4  London-Johannesburg  19.05-07.05 (+1)
9/4  Johannesburg-Port Elizabeth 11.10-12.50

18/4 Kapstaden- London 19.30-06.30 (+1)
19/4 London-Oslo 13.30-16.45

Gällande tariffer för valuta, flygpriset och flygskatterna är baserade på valutakursen den 2016-11-03. Vi reserverar oss för ev. omkastningar i programmet samt för valuta-och skatteförändringar.

Länkar:

www.kariega.co.za
www.seasonsinafrica.com
www.queenshotel.co.za
www.bantrybaysuitehotel.com
www.marriott.com

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523