Sök din resa

Höga Kusten & Järvsö

4 dagar

22/7 Buss Åmål-Grums-Karlstad-Filipstad

 

Följ med på en resa till Höga Kusten som är berömt för sin skönhet och är ett världsarv sedan år 2000. Vi gör ett längre stopp och bekantar oss med Järvsö på hemresan.

Dag 1. Till Härnösand
Avresa från Värmland på morgonen via Filipstad och Fredriksberg med stopp för kafferast på lämpligt ställe. Vidare förbi Ludvika till Köpcentret Kupolen i Borlänge för lunchpaus. Vi åker ut mot kusten och följer E4:an via Gävle mot Härnösand, dit vi beräknar komma under sen eftermiddag. Vi övernattar 2 nätter på First Hotel Stadt*** och äter en gemensam middag första kvällen.

Dag 2. Till Docksta
Efter frukost ansluter vår lokalguide, som kommer att finnas med oss under hela dagen, för att ge oss mer inblick i bygden och dess historia. Vi styr norrut och passerar Högakustenbron som går över Ångermanälven, en av världens längsta hängbroar som invigdes så sent som 1997. Vi gör ett längre fotostopp för att beundra utsikten. Resan går vidare mot Skuleskogens nationalpark och Naturum Höga Kusten, här vi får information om inlandsisens och landhöjningens betydelse för Höga Kusten. Vi stannar till på Mjälloms tunnbrödsbageri och får en inblick hur det går till att baka tunnbröd. Resan går vidare mot Nordingrå där vi på Gårdsbutiken äter en lunch bestående av deras goda strömming. Vi drar oss längre ut mot kusten för ett besök i det gamla fiskesamhället Norrfällsvik. På återresa till Härnösand stannar vi till i Nordingrå och byn Häggvik där friluftsmuseet Mannaminne ligger, ett av Höga Kustens mest populära besöksmål. Mannaminne är en helt unik plats där över ett 50-tal byggnader välkomnar till ett möte med natur, kultur, konst och teknik i stort och smått. Under sen eftermiddag är vi tillbaka i Härnösand och vårt hotell. Tid för att på egen hand upptäcka staden, middag på egen hand.

Dag 3 Till Hudiksvall
Vi checkar ut efter en god frukost och åker upp mot Ångermanälven igen. Vår guide från gårdagen följer med under förmiddagen och ger oss lite mer historia om platserna vi passerar. Vi tar av mot Kramfors och stannar till i Lunde – platsen för ”skotten i Ådalen”. Där en arbetskonflikt utbröt i mitten av maj 1931 och 5 personer sköts ihjäl av militären. Vi passerar Kramfors och åker förbi små orter som Bollstabruk, Nyland där vi har Sandslån, världens största skiljeställe för timmer. På vår väg söderut passerar vi Sandöbron som var världens största betongbro i ett spann när den byggdes. Nu lämnar vi Härnösandstrakten och åker vidare mot Sundsvall. Väl där tar vi oss upp på Södra Berget och bjuds på en hänförande utsikt över staden, där vi passar på att äta en gemensam lunch. Vi kör en rundtur genom Sundsvall innan resan går vidare mot Hudiksvall dit vi beräknas komma under tidig eftermiddag, vi bor på Best Western Hotel Hudik*** för en natt. Kvällen står till eget förfogande.

Dag 4 Till Järvsö och avstigningsorten
Efter frukost bär det av mot Järvsö, där vi gör ett längre stopp för att bekanta oss med byn. Kanske ett besök i Lill-Babs Caffär och en tidig förmiddagsfika för de som önskar. UNESCO har 7 utvalda hälsingegårdar på sin världsarvslista och vi besöker en av dessa, Gästgivars i Vallsta. Gästgivars är en välbevarad gårdsmiljö med gamla anor och har en lång tradition som hemslöjdsgård. Efter avslutat besök åker vi vidare via Bollnäs ner mot Dalarna och vidare mot Värmland. Vi stannar på lämpliga ställen för mat och kafferast. Under kvällen når vi respektive avstigningsort.


  Programblad för utskrift

 

 


Pris:

4.390:-

I resans pris ingår:

 • Bussresa t/r
 • 3 hotellövernattningar
 • 3 frukostar
 • 2 luncher
 • 1 middag
 • Lokalguide dag 2, halvdag dag 3
 • Entré till Mannaminne
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Avbeställningsskydd mot sjukdom 200:-
 • Enkelrum 3 nätter 1.090:-

Resväg

Länkar:

www.hogakusten.com
www.sodraberget.se
www.gardsbutiken.net
www.mannaminne.se

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523