Sök din resa

Bergslagen med Alfred Nobel & Måltidens Hus

Dagstur

3/9 Buss Säffle-Grums-Vålberg-Karlstad-Kristinehamn

 

Följ med oss på en trevlig tur genom natursköna Bergslagen där vi bl.a. besöker Alfreds Nobels Björkborn och Måltidens Hus.

De östra delarna av Värmland är tätt förknippade med Alfred Nobel och hans hem Björkborn. Platsen är utgångspunkt för en intressant dag i Bergslagen. Vi börjar med ett besök i Nobels laboratorium. Det är autentiskt och visar en del av hans arbetsmiljö. Utställningen visar även en del av alla de uppfinningar som han gjorde. Vidare finner vi kopior av de olika medaljerna som nobelpristagarna erhåller. Därefter besöker vi själva herrgården. Inne i huset känner man hur Alfred Nobels ande svävar genom rummen. Berättelsen om hans liv och verk är intressant och lärorik. Tänk hur snubblande nära det var att priset inte blev svenskt. Nobels medarbetare Ragnar Sohlman gjorde ett styvt jobb!

Nästa anhalt på vår dag är Måltidens Hus i Grythyttan. Vägen dit går genom natursköna trakter. Måltidens Hus var den svenska paviljongen på världsutställningen i Sevilla 1992. Året därpå flyttades det till Grythyttan, mycket tack vare Carl Jan Granqvist. Anläggningen är en del av Örebro Universitet och här bedrivs avancerad undervisning i allt som har med mat, måltider och värdskap att göra. Ett kokboksbibliotek finns också här. Det är bl.a. Tore Wretmans stora samling kokböcker som är kärnan i biblioteket. Här äter vi dagens lunch. Färden går vidare till Filipstad och Kanonudden. Bröderna Ericsson dyker upp ur historien. Här smakar det bra med en bussfika. Via Brattforsheden återvänder vi till Karlstad.

 


Pris:

860:-

I resans pris ingår:

  • Bussresa t/r
  • Entré & guidad rundvandring Björkborns Herrgård
  • Lunch
  • Entré & rundvisning Måltidens Hus
  • Busskaffe
  • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

  • Avbeställningsskydd mot sjukdom 50:-

Reseledare:
Kikki Fjelde

Länkar:

www.nobelkarlskoga.se
www.krukmakargarden.se
www.maltidenshus.com

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523