Sök din resa

Haapsalu & Ösel

5 dagar

20/8 Buss Åmål-Säffle-Grums-Karlstad-Kristinehamn-Karlskoga-Örebro-Stockholm


Västra Estland bjuder på en oemotståndlig blandning av kulturhistoria och orörd natur. Längs hela kusten vimlar det av idylliska byar, ståtliga gods, medtidskyrkor och karakteristiska fyrar. Ösel är Estlands största ö och juvelen i kronan i den estniska skärgården.

Dag 1. Till Stockholm
Avresa under förmiddagen till Stockholm för att gå ombord på Tallink Silja Lines fartyg till Tallinn. Incheckning i våra hytter och gemensam middag ombord. Kvällen fortsätter med nöjen, dans och shopping.

Dag 2. Tallinn - Haapsalu
Efter en riklig frukostbuffé ombord, kliver vi i land i Estland. På terminalen möter vi vår guide som under vår vistelse kommer att berika oss med sin kunskap om både landets historia, sevärdheter samt alla de svenskar som varit bosatta här. Vi reser västerut till den romantiska, mysiga och lugna kurorten Haapsalu, en underbar liten stad med smala gator, ett rådhus i miniformat och pittoreska trähus. Vi besöker Haapsalu biskopsborg som är en arkitekturpärla från 1200-talet. Gångar på murarna välkomnar gäster att ta en titt på fästningen och måleriska staden Haapsalu från ovan. Museet ger en översikt över Haapsalus tidiga historia och livsmiljön i det medeltida slottet i ett traditionellt och praktiskt format. Dagens lunch serveras utefter den vackra strandpromenaden. Vi fortsätter mot Aiboland-museet som representerar estlandssvenskarnas månghundraåriga historia och kultur. Givetvis så gör vi ett besök hos Ilon Wiklands museum, illustratören till nästan alla Astrid Lindgrens böcker. Under 1930-talet bodde Ilon hos sina farföräldrar i ett gult hus i hörnet av Linda och Rüütligatan. Wikland emigrerade till Sverige år 1944. Tiden i Haapsalu har berikat hennes bilder med småstadsmotiv, figurer av Haapsalus trähus, slottsmurar och tågstationen kan hittas överallt i Ilons verk. Ilons museum är både färgglatt och inspirerande, via filmen i biosalongen får vi följa hennes liv. Middag och övernattning på Fra Mare Thalasso Spa***, beläget ca 1,5 km från centrum. (11 mil)

Dag 3. Öarna Ösel & Muhu
Efter en riklig hotellfrukost färjar vi via ön Muhu till Saaremaa, Ösel på svenska. Ösel är den näst största ön i det Baltiska havet. Många har jämfört Saaremaa med Gotland, och det kan nog stämma på många sätt. Ön har behållit sin medeltida känsla och sina vackra naturområden och känns inte speciellt exploaterad av den moderna framfarten i Estland. Under dagen gör vi ett besök i Kaali där en meteorit slog ner för ca 7500 år sedan. Meteoriten orsakade skador på den redan bebodda Ösel som har jämförts till explosionen av en liten atombomb. Ett museum berättar om den intressanta historien. Vi äter en gemensam lunch i området. Kuressaares slott är en av Estlands bäst bevarade fästningar, här får vi en intressant visning. Fästningen byggdes mellan 1300-talet och 1800-talet och är en riktigt imponerade byggnad med torn, massiva murar och vallgravar. Sevärdheterna på Muhu ö inkluderar Koguva by med sina långa stengärdesgårdar, Üügu klint och Katarinakyrkan, en av de äldsta sakrala byggnaderna i Estland, med sina hedniska gravstenar. Vi vänder åter mot fastlandet efter en innehållsrik dag. Middag serveras på hotellet. (34 mil)

Dag 4. Haapsalu - Tallinn
Vi lämnar vårt hotell efter frukosten och beger oss norrut mot Estlands huvudstad Tallinn. Väl i Tallinn bjuds vi på en guidad rundtur, där vår guide visar oss sina smultonställen. Efter vår rundtur ges tillfälle för egna strövtåg och lunch på egen hand. Innan vi checkar in på båten hinner vi med ett kortare stopp på Calles i hamnen. Ev. inköpta dryckesvaror, lastas direkt i bussen. Tallink Silja Lines fartyg avgår kl. 18.00. Vi träffas vid buffématsalen för en gemensam middag innan vi är redo för båtens hela nöjesutbud. (11 mil)

Dag 5. Till avstigningsorten
Frukost ombord innan vi angör Frihamnen i Stockholm och börjar resan mot våra avstigningsorter.


  Programblad för utskrift

 


Pris:

6.390:-
Sista bokningsdag 6/7.

I resans pris ingår:

 • Bussresa t/r
 • Båtresa Stockholm-Tallinn t/r
 • Del i insides 2-bäddshytt med golvbäddar
 • 2 hotellövernattningar
 • 4 middagar
 • 4 frukostar
 • 2 luncher
 • Utflykter, entréer och guidningar enl. program
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Avbeställningskydd mot sjukdom 250:-
 • Del i 2-bädds fönsterhytt 300:-
 • Enkelrum/enkelhytt utan fönster 1.300:-
 • Enkelrum/enkelhytt med fönster 1.500:-
 • Måltidsdrycker

Giltigt pass erfordras!
Födelsedata (ååmmdd) lämnas vid bokning.
Valuta i Estland: Euro, ombord SEK & Euro.
Allmänna resevillkoren tillämpas.
Samtliga tider i programmet är lokala tider.
Tidsskillnad +1h.
Åldersgräns 18 år, utan målsman.

Tidtabell: M/S Victoria
Stockholm-Tallinn 17.30-10.15
Tallinn-Stockholm 18.00-10.15

Länkar:

www.tallinksilja.se
www.framare.ee
www.visitestonia.com

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523