Sök din resa

Historiska Gdansk

5 dagar

29/4 Buss Hagfors-Munkfors-Deje-Forshaga-Karlstad-Krhmn-Mariestad-Jönköping

 

Ta del av den fantastiska kultur och historia som finns i Gdansk. Staden ligger vid floden Wislas mynning och är en av norra Polens vackraste städer. Här härjade Karl X Gustav under sina polska fälttåg på 1600-talet och här inleddes 2:a världskriget med tyska marinens anfall på fästningen Westerplatte. Stadskärnan präglas av kullerstensgator och ståtliga köpmannahus. En av många sevärdheter är världens största tegelstenskyrka Mariakyrkan och de vackra trappgavelhusen. I resan ingår besök på museet för 2:a världskriget och forna koncentrationslägret Stutthof. Möjlighet finns att delta på en utflykt till den imponerande tegelborgen Malbork.

Dag 1. Till Karlskrona
Avresa från Värmland mot Karlskrona med raster efter vägen. Vi stannar på lämpligt ställe för att äta middag innan vi når fartyget som ska ta oss till Polen. Samtliga hytter ombord har golvbäddar. Ombord finns det möjlighet att botanisera i taxfreebutiken och ta en svängom i nattklubben.

Dag 2. Gdynia - Sopot - Gdansk
Efter ankomst till Gdynias hamnområde visar vår svensktalande guide oss sina smultronställen i Gdynia, Sopot och Gdansk. Vi börjar i Gdynia med en runda via Södra Piren - stadens kärna. Sedan beger vi oss till Sopot - en riktig pärla vid Östersjön. Här promenerar vi längs anrika lyxhotell, ser Östersjöns längsta träpir och gågatan Monte Cassino. Vår färd går vidare till Gamla stan i Gdansk, dess charm lämnar ingen oberörd. Mysiga gränder, medeltida tegelkyrkor och pampiga borgarhus gör många mållösa. Efter en gemensam lunch besöker vi 2:a världskrigets museum som invigdes 2017. Utställningen omfattar både multimedier samt ca 2 000 utställningsföremål vilket skapar en bred bild av krigets historia. Efter besöket checkar vi in på hotell Holiday Inn**** som har både bar och restaurang. Här bor vi 2 nätter med gångavstånd till Gamla stan med många trevliga restauranger. Kvällen fri.

Dag 3. Gdansk
Dagen är fri för egna aktiviteter i Gdansk eller så följer man med på en utflykt till Malborg (exkl.). Gdansk har genom århundraden varit en av de viktigaste Hansastäderna. Den gamla stadsdelen förstördes under 2:a världskriget men är nu återuppbyggd. Ta en härlig promenad utmed Kungaleden, kantad av gamla vackra köpmannahus, trevliga restauranger, caféer och gatumusikanter. På Mariagatan ligger Mariakyrkan – världens största tegelkyrka. Gatan är kantad av silversmeder och caféer. Bärnsten finns längs alla kuster i Östersjön, men det är i Gdansk som man hittar ett av få museer som är helt tillägnat det som kallas för ”Östersjöns guld”. Bärnstensmuseet i Gdansk är fyra våningar högt och har många intressanta avdelningar. Europeiska Solidaritetscentret är ett mycket intressant ställe att besöka för den som vill uppleva nutidshistoria på ett intensivt sätt. Museet speglar inte bara polsk historia utan hela den europeiska befolkningens historia. Museet ligger en liten bit utanför stadens centrala delar och det lättaste sättet att ta sig hit är med taxi. Gdansk är känd för sina många trevliga restauranger och bryggerier som brygger gott öl. Avrunda gärna kvällen med en middag på något av dessa ställen.

Medeltidsborgen Malborg (exkl.)
Vår svensktalande lokalguide tar oss med på en utflykt till Malbork. Vi njuter av en gemensam lunch i en av borgens restauranger och därefter går vi en guidad tur genom Europas största medeltida borg, som började byggas på 1200-talet av riddarna i tyska orden. Det är en imponerande tegelanläggning som är omgiven av ringmurar och vackert belägen vid floden Nogat. Under trettioåriga kriget och under Karl X Gustavs polska fälttåg intogs borgen av svenskarna. I 2:a världskrigets slutskede förstördes den till hälften men har sedan dess återuppbyggts. Sedan 1997 finns anläggningen med på UNESCOs världsarvslista.

Dag 4. Gdansk - Gdynia
Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och åker till f.d. koncentrationslägret Stutthof, som ligger drygt 30 km utanför Gdansk. Lägret var i drift under hela 2:a världskriget. Tillsammans med vår guide besöker vi minnesplatsen och utställningen som visar vad som utspelades i detta läger. Efter detta besök, som inte lämnar någon oberörd, återvänder vi till Gdansk för några timmar på egen hand. På återresan till Gdynia gör vi ett stopp vid ett köpcenter där möjlighet finns för shopping. Vår buss tar oss åter till terminalen efter en innehållsrik dag. Ännu en trevlig kväll väntar oss ombord.

Dag 5. Till avstigningsorten
Tidig morgon är vi tillbaka i Karlskrona och efter en riklig frukostbuffé lämnar vi båten och nu återstår bara hemresan med raster efter vägen.


  Programblad för utskrift

 

 


Pris:

5.590:-
Sista bokningsdag 28/2.

I resans pris ingår:

 • Bussresa t/r
 • Båtresa Karlskrona-Gdynia t/r
 • Del i insides 2-bäddshytt
 • 2 hotellövernattningar
 • 2 middagar
 • 4 frukostar
 • Guidad rundtur i 3-stadsområdet
  med svensktalande lokalguide
 • Entré till 2:a världskrigets museum
 • Besök med svensktalande guide i Stutthof
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Avbeställningsskydd mot sjukdom 250:-
 • Enkelrum/insideshytt 1.440:-
 • Enkelrum/fönsterhytt 2.080:-
 • Del i 2-bädds fönsterhytt 360:-

Utflykter:

(bokas vid anmälan)

 • Malbork inkl. lunch 590:-

Giltigt pass krävs för resa till Polen.
Åldersgräns 20 år, utan målsman.
Valuta: Zloty
Ingen valutaväxling ombord.

Fartyg: Stena Spirit
29/4 Karlskrona-Gdynia 21.00-07.30
2/5 Gdynia-Karlskrona   21.00-07.30

Länkar:

www.ihg.com/holidayinn
muzeum1939.pl
www.zamek.malbork.pl
www.stutthof.org

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523