Sök din resa

Moseldalen – med eller utan cykel

9 dagar

20/8 Buss Arvika-Kil-Karlstad-Grums-Säffle-Åmål-Mellerud-Vänersborg-Göteborg

 

Moseldalen, detta vackra och underbara sagolandskap, är målet för vår resa. Hit kan man åka om och om igen och bara njuta av allt det härliga! Riddarborgar ligger och vaktar på höjderna, frodiga vinodlingar växer på sluttningarna och i byarna charmas vi av vackra korsvirkeshus. Älskar man att upptäcka vackra omgivningar från cykelsadeln får man här chansen att cykla från Trier till Cochem på fyra dagar utan bagage och utan backar! Det går alldeles utmärkt att följa med på resan utan att behöva cykla. Då följer man med bussen från ort till ort och upptäcker de vackra omgivningar på egen hand.

Dag 1. Till Göteborg
Avresa från Värmland vid lunchtid till Göteborg för ombordstigning och avresa med Stena Line mot Kiel. Insides 2-bäddshytter med över- och underslaf finns reserverade för oss högt upp i båten. Restaurang Taste är en modern all inclusive bufférestaurang med ett flertal både kalla och varma rätter och desserter, samt fri påfyllning av drycker så som läsk, öl och vin. Spara en slant och förboka smörgåsbord inkl. dryck vid bokningstillfället. Kvällen disponeras fritt till att utforska fartygets utbud.

Dag 2. Kiel - Leiwen
Resan fortsätter mot Dortmund och vi passerar utanför Köln och Bonn. Under sen eftermiddag anländer vi till Leiwen vid floden Mosel för 2 övernattningar på Hotel Zummethof***. Hotellet ligger utanför den lilla vinorten på en kulle med fantastisk utsikt över Mosel och dalgången. Gemensam middag på hotellet. (67 mil)

Dag 3. Leiwen -Trier - Leiwen
Efter frukost tar vi bussen till Tysklands äldsta stad Trier. Här finns en lång rad välbevarade his­toriska minnesmärken av världsklass och många av dem är sedan 1986 en del av UNESCOs världsarvslista. Porta Nigra är stadens kännemärke. Den vackra Domkyrkan var en gång en av de fyra största i världen. Ef­ter en rundtur med ett minitåg hämtar vi tillsammans med reseledaren ut våra cyklar, som alla är utrustade med växlar, fotbroms, handbroms, cykellås, pump och cykelkorg. Vi följer Mosel Radweg längs Mosel tillbaka till vårt hotell för middag och övernattning. Observera att det är en brant backe upp till hotellet. De som inte har bokat cykel tar plats i bussen för återresa till Leiwen. (Cykling 36 km)

Dag 4. Leiwen - Bernkastel-Kues
På morgonen lastar vi vårt bagage i bussen. Vi cyklar med hjälp av en detaljerad cykelkarta eller i sällskap med reseledaren längs Mosel, genom pittoreska vinbyar som Trittenheim, Neumagen och Piesport. Hela cykelvägen är mycket bra skyltad och går till större delen på fina cykelvägar. Endast kortare sträckor går på trafikerade vägar. Dagens mål är Bernkastel-Kues som många anser vara den vackraste staden i Moseldalen.

De som följer med bussen till Bernkastel får tid för egna strövtåg. Staden består av två gamla städer, Bernkastel och Kues. De ligger på båda sidor av Moselfloden och omges av vinberg. Sevärdheter är Rådhuset från 1608 med sin skampåle, det s.k. ”Spetshuset” från 1583 och Mikaelisbrunnen från 1606. Runt det lilla torget i centrum finns ett stort antal gamla korsvirkeshus. Ovanför staden reser sig ruinerna av den gamla borgen Landshut från 1200-talet. I staden finns många trevliga restauranger och vinstugor. Ett kul sätt att prova områdets viner är att besöka vinoteket ”Mosel Wein Museum”.  Här kan man prova lokala viner från vingårdar i området. Vi bor 2 nätter på Hotel Bären***. På kvällen äter vi en gemensam middag på en närliggande restaurang. (Cykling 32 km)

Dag 5. Bernkastel-Kues & Zell
I dag cyklar vi längs den slingrande och livligt trafikerade Moselfloden. Vårt mål för dagen är den lilla vinorten Zell. ”Zeller Schwarze Katz” är samlingsnamnet för de vingårdar vars viner står högt i kurs över hela världen, tack vare sin kvalitet och goda smak. Vi parkerar våra cyklar hos vinbonden Peter Weis och provsmakar några av hans goda viner. Naturligtvis får vi tillfälle att handla viner och lasta i bussen. (Cykling 38 km) De som stannar kvar i Bernkastel-Kues har möjlighet att ta en unik åktur i öppen veteranbuss till den mäktiga borgruinen Landshut som tronar högt över Gamla stan. Platsen bjuder på en underbar vacker utsikt över staden och Moselfolden (exkl.). Under eftermiddagen tar vi åter plats i bussen och åker med till Zell för att delta i vinprovningen. Bussen tar oss tillbaka till Bernkastel-Kues. På kvällen äter vi en middag på anrika Doctor-Weinstuben restaurang från 1600-talet med unik atmosfär (exkl.).

Dag 6. Zell - Cochem
Den avslutande cykeletappen börjar med en kort buss­resa till Zell. Vi hämtar ut våra cyklar och fortsätter cykla längs Mosel. Missa inte att cykla förbi Beilstein. Skulle någon föredra en båt­tur på Mosel någon sträcka, kan man mot en mindre kostnad ta med cykeln på båten. Under eftermiddagen kommer vi till Moseldalens huvudort Cochem, där Reichsburg tronar högt över staden. Sevärt är de vackra korsvirkeshusen med sina typiska skiffertak och den historiska marknadsplatsen med de medeltida stadsportarna. Efter att vi har lämnat av våra cyklar checkar vi in på Burg Hotel Cochem***. Rummen är av varierande storlek och några med balkong. De som valt att inte cykla följer vidare med bussen till den lilla pittoreska korsvirkesbyn Beilstein, även kallat Törnrosas stad. Med sina vackra byggnader och gränder har Beilstein varit inspelningsort för många filmer. Man kan ta en tur upp till borgruinen och njuta av utsikten eller sätta sig vid en uteservering nere i byn innan bussen tar oss till Cochem. Gemensam middag på hotellet. (Cykling 36 km)

Dag 7. Cochem
I dag väljer vi fritt egna strövtåg. Här finns mysiga caféer, små butiker och trevliga vinstugor. Besök Reichsburg (riksborgen), som är ett av de vackraste slotten i Moseldalen eller promenera längs strandpromenaden, som är utsmyckad med vackra blommor och kantad av bänkar. På kvällen samlas vi för en vinprovning och gemensam middag på en gemytlig restaurang i närheten av hotellet. (exkl.)

Dag 8. Cochem - Kiel
Efter frukost på hotellet lämnar vi Moseldalen för denna gång. Med lämpliga raster längs med resvägen kommer vi under eftermiddagen till Kiel. Återresa med Stena Line till Göteborg med ännu en trevlig kväll ombord.

Dag 9. Till avstigningsorten
Vi njuter av frukostbuffén före ankomsten till Göteborg. När alla är på plats i bussen börjar vår resa mot våra avstigningsorter med rast efter vägen.


  Programblad för utskrift

 

 


Jubileumspris:

8.590:-

I resans pris ingår:

 • Bussresa t/r
 • Båtresa Stena Line t/r
 • Del i insides 2-bäddshytt med över- och underslaf t/r
 • 6 hotellövernattningar
 • 4 middagar 
 • 8 frukostar
 • Rundtur i Trier
 • 1 vinprovning
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Avbeställningsskydd mot sjukdom 300:-
 • Enkelrum/enkelhytt insides 1.310:-
 • Enkelrum/enkelhytt med fönster 1.760:-
 • Insideshytt/golvbäddar 180:-
 • Fönsterhytt/golvbäddar 360:-
 • Smörgåsbord inkl. dryck 314:-
 • Dubbelrum Komfort, Hotel Bären 120:-
 • Dubbelrum Superior, Hotel Bären 270:-
 • Dubbelrum med Moselbalkong,
  Burg Hotel Cochem 640:-
 • Cykelhyra 4 dagar inkl. 1 cykelkarta/rum
  och återtransport av cyklar 950:-
 • Elcykel 600:-

Utflykter:

(bokas vid anmälan)

 • Borgruinen Landshut 90:-
 • Middag i Bernkastel-Kues 280:-
 • Vinprovning & middag i Cochem 390:-

Giltigt pass krävs för resa till Tyskland.
(Körkort ej giltig ID.)

Tidtabell Stena Line:
Göteborg-Kiel 18.45-09.15
Kiel-Göteborg 18.45-09.15

Ändringar i programmet förbehålls.

För våra cykelresor gäller:
Cykelhjälm är obligatorisk!
Egen cykelhjälm medtages.
Cykling sker på eget ansvar.

Delta utan cykel
Man kan delta i resan utan att cykla och åker i stället med bussen mellan hotellen. Det blir då gott om tid på de olika övernattningsorterna. På många av dessa orter kan man hyra cykel för några timmar eller vandra bland vinfälten.

Länkar:

www.moselland.com
www.hotel-zummethof.de
www.trier.de
www.bernkastel.de
www.hotel-baeren.de
www.moselvinothek.de
www.burghotel-cochem-mosel.de
www.cochem.de

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523