Sök din resa

Tysklands Toscana - Pfalz med vin & sparris

7 dagar

25/5 Buss Kristinehamn-Karlstad-Grums-Säffle-Åmål-Vänersborg-Gbg-Helsingborg

 

Tillsammans med Thomas ”Vinare” åker vi till det berömda vinodlingsområdet Pfalz med mängder av vingårdar och idylliska småbyar. Området kallas även Tysklands Toscana tack vare det gynnsamma klimatet. Bergen runtomkring skyddar för kalla vindar och det regnar relativt lite. Druvorna har möjlighet att mogna på vinstockarna, vilket ger vinerna en fyllig och angenäm karaktär. Vi bor i Neustadt an der Weinstrasse där kulturen kring vin och mat är djupt rotade. Under april/maj är det dessutom sparrissäsong. Vi upplever Pfalzområdets charm som bjuder på en intressant historia, goda viner och fina smakupplevelser. Givetvis ges det tillfälle att handla med sina favoritviner. 

Dag 1. Till Lübeck
Avresa på morgonen söderut med lämpliga raster för kaffe och lunch. Påstigning kan ske på alla orter längs färdvägen. Kort färjetur från Helsingborg till Helsingör och senare från Rödby till Puttgarden i Tyskland. Middag och övernattning på hotell TRYP by Wyndham Lübeck Aquamarin***. (66 mil)

Dag 2. Lübeck - Neustadt/Weinstrasse
Efter frukost fortsätter vår färd genom Tyskland med lämpliga raster längs vägen. Framåt kvällen når vi Neustadt an der Weinstrasse som är huvudorten i vindistriktet Pfalz. Här bor vi 4 nätter på centralt belägna hotell Achat Premium Neustadt***. Efter en gemensam middag på hotellet kanske det passar med en promenad till Gamla stan. (67 mil)

Dag 3. Freinsheim & Ellerstadt
Vi har nu 3 härliga dagar framför oss att upptäcka vindistriktet Pfalz med vin- och sparrisgårdsbesök samt njuta av lokala smaker och vackra vyer. Efter frukost åker vi till den pittoreska vinorten Freinsheim. Vi börjar med ett besök på vingården Weingut Kassner-Simon i Freinsheim. Här får vi en provning med fina prisvärda viner som avslutas med lunch. Givetvis ges tillfälle till inköp. Vi får lite egen tid att strosa runt i den historiska miljön intill stadsmuren från 1400-talet som tillsammans med diverse torn och portar omsluter Freinsheims gamla stadskärna med mysiga gränder. Under eftermiddagen går färden vidare till Weingut Heinrich Vollmer i Ellerstadt. Vi provar både vita och röda viner. Weingut Vollmer har även stora vinodlingar i Argentina där man främst odlar röda druvor. Åter i Neustad är kvällen fri. (6 mil)

Dag 4. Gönnheim & Pfeffingen
Dagens första vinprovning väntar oss på Weingut Eymann i Gönnheim, en ekologisk vingård med högkvalitativa druvor och en av de främsta i Pfalz. Namnet Eymann härstammar från en gammeldags egendom kallat Toreye med anor från 1350-talet. Bara de bästa vintagevinerna bär därför namnet Toreye. Efter vinprovning och lätt lunch på denna mysiga gård besöker vi en av de främsta vingårdarna i Pfalz när det gäller söta viner, Weingut Pfeffingen. Vingården är på endast 11 hektar. Granne med vinodlingarna kan man se fält med halvmeterhöga sandåsar. Därunder hittar man Tysklands vita guld – sparrisen. Vi besöker en sparrisodlare som visar hur denna ”primörernas primör” odlas, skördas och tas om hand. På kvällen avnjuter vi som kronan på verket en sparrismiddag i vinstugan Eselsburg, en mysig traditionell restaurang som serverar regionala maträtter och många goda viner från trakten.
(5 mil)

Dag 5. Neustadt & Maikammer
Under förmiddagen besöker vi Weingut Weegmüller, en av regionens äldsta vingårdar. Ägarinnan Stefanie Weegmüller, som var en av de första kvinnliga vinproducenterna i området, är känd för sina Scheurebe och mineraliska viner samt ett antal fina cuvéer. Efter vinprovningen äter vi en lätt lunch på en mysig gammal gård från 1500-talet. Vi fortsätter till Weingut Faubel för dagens andra vinprovning. Vingården har fått bästa betyg för sina viner. Gårdens vin Gutsrieslingen har vunnit utmärkelsen ”Tysklands bästa”. Innan vi återvänder till Neustadt kör vi till slottet Villa Ludwigshöhe. Slottet byggdes år 1846 av konungen Ludwig I av Bayern och blev hans sommarresidens. Han sägs ha kallat det för sin ”balkong över Pfalz” och vi förstår varför när vi njuter av den vackra utsikten över hela Rhendalen. Kvällen fri. (4 mil)

Dag 6. Neustadt - Lübeck
Vi lämnar Pfalz för denna gång och kör mot Kassel, en stad som tillsammans med Göttingen förknippas med sagoberättarna Bröderna Grimm. Efter lunchuppehållet kör vi vidare till Lübeck. Vi övernattar på fina hotell Park Inn by Radisson Lübeck**** med perfekt läge vid stadsporten Holstentor. Efter incheckning samlas vi för gemensam middag i hotellets trevliga restaurang. (66 mil)

Dag 7. Till avstigningsorten
Efter två färjeöverfarter och ett par timmars resa genom Danmark är vi tillbaka i Sverige och med lämpliga raster längs vägen når vi våra avstigningsorter.


  Programblad för utskrift

 


Pris:

9.990:-
Sista bokningsdag 17/4.

I resans pris ingår:

 • Bussresa t/r
 • Väg- och färjeavgifter
 • 6 hotellövernattningar
 • 4 middagar
 • 6 frukostar
 • 3 luncher
 • 6 vinprovningar
 • 1 sparrisgårdbesök
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Avbeställningsskydd mot sjukdom 300:-
 • Enkelrum 6 nätter 1.920:-
 • Måltidsdrycker

Reseledare:
Thomas ”Vinare” Andersson

Max 36 deltagare - boka tidigt!

Länkar:

www.achat-hotels.com/hotel/neustadt
www.kassner-simon.de
www.vollmerweine.de
www.weingut-eymann.de
www.pfeffingen.de

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523