Sök din resa

Ungern – vin, mat & upplevelser

11 dagar

10/5 Buss Karlstad-Grums-Säffle-Åmål-Vänersborg-Göteborg-Helsingborg


Ett unikt resmål för vinälskare

För er som är nyfikna på Ungern som vinland så har ni nu chansen!
Vinkännaren och värmlänningen Thomas ”Vinare” Andersson, som följer med oss på denna resa, brinner för vin- och matkulturen och gärna delar med sig av sina erfarenheter! Vi bor i Budapest och Eger, beskådar många fina sevärdheter och besöker vackra vingårdar med egen vinproduktion. Här får vi träffa entusiastiska vinproducenter som med kunskap och passion presenterar sina viner samtidigt som vi avnjuter delikatesser som passar perfekt till vinerna.


Dag 1. Till Rostock
Avresa på morgonen till Helsingborg. Kort färjetur till Helsingör och i Gedser är det dags för nästa färja till Rostock. Under överfarten blir det tid för mat och shopping. Övernattning på Hotel Motel One Rostock***.

Dag 2. Rostock - Prag
Efter frukost fortsätter resan utanför Berlin mot Dresden. Vi passerar den tjeckiska gränsen och senare under eftermiddagen anländer vi till den ”gyllene staden” Prag, vackert belägen vid floden Moldau. Den ståtliga borgen Hradcany med Vituskatedralen bjuder på en vacker utsikt över staden och Karlsbron. Nedanför, i stadsdelen Mala Strana, slingrar sig de små gränderna som kantas av vackra hus och trevliga vinstugor. I den nya stadsdelen ligger bl.a. Rådhuset med det astronomiska uret, Kruttornet och den kända Vaclavplatsen. Övernattning på hotell Ambiance****. Från hotellet är det bara några minuters promenad till Vaclavplatsen. Gemensam middag på en närbelägen restaurang. (55 mil)

Dag 3. Prag – Brno - Budapest
Vi lämnar Prag och Tjeckien, passerar genom Slovakien och kommer vid lunchdags in i Ungern. Här gör vi ett besök på en vingård i Pannonhalma, som tillhör ett tusenårigt munkkloster. Vår svensktalande lokalguide möter oss här och följer med oss under vår vistelse i Ungern. Vi serveras en lunch, får information om vinproduktionen och avslutar med en vinprovning. Resan fortsätter till Budapest. Här bor vi 4 nätter på hotell Ibis Budapest City*** i hjärtat av staden. Den populära gågatan Váci utca med många trevliga affärer, restauranger och uteserveringar ligger på gångavstånd från hotellet. Vill man upptäcka andra delar av Budapest, ligger tunnelbanestationen 100 m från hotellet. Vi avslutar dagen med en gemensam middag på hotellet. (54 mil)

Dag 4. Budapest & Etyek
Efter frukost gör vi en guidad rundtur med vår svensktalande lokalguide, delvis till fots, i Budapest. Stadens namn är sammansatt av namnen på 2 gamla städer, Buda och Pest. På den pittoreska Budasidan ligger Gellértberget med citadellet, Borgklippan med slottet och den charmiga barockstadsdelen. I det moderna Pest ser vi affärskvarteren, de breda avenyerna, den praktfulla parlamentsbyggnaden, Nationalmuseet, Sankt Stefansbasilikan och parkerna. Idag är de båda stadsdelarna sammanbundna av 9 broar, varav den äldsta, Kedjebron, är den mest kända. Vid lunchdags gör vi en utflykt till den lilla idylliska vinbyn Etyek ca 20 km söder om Budapest. På vingodset Etyeki Kuria serveras vi en lätt lunch, har en källarvisning och provar 6 av deras viner. Åter på vårt hotell i Budapest är kvällen fri. (6 mil)

Dag 5. Vingårdsbesök i Balatonområdet
Idag tillbringar vi en magisk dag i närheten av Balatonsjön – det ungerska innanhavet, med grunt varmt vatten och bördiga omgivningar. Vi besöker den berömda vingården Figula. Här får vi en källarvisning och provar 6 av deras prisbelönta viner. Därtill serveras en ungersk smörgåsbricka med hembakat bröd, skinka, salami och 3 sorters  ostar, torkade tomater, valnötter och hemmagjord marmelad. Vi återvänder till Budapest under eftermiddagen och kvällen är fri för egna strövtåg. (28 mil)

Budapest by night (exkl.)
På kvällen tar vi en båttur på Donau och ser staden upplyst i all sin glans. Medan vi passerar Géllerthöjden, parlamentsbyggnaden, Kedjebron och Slottsberget äter vi en middagsbuffé. Busstransfer från och till hotellet ingår i priset.

Dag 6. Budapest
En hel dag att utforska Ungerns huvudstad på egen hand. Ta en promenad längs stadens shoppinggator. Budapest är paradiset för alla som älskar sötsaker då det finns ett bageri i varje gathörn. Besök gärna ett av Budapests anrika badhus för en avkopplande eftermiddag. De mest populära är Gellértbadet vid Donau och Széchenyibaden i stadsparken. De försörjs med vatten från varma källor och båda har utomhus- såväl som inomhusbad.

Dag 7. Till Tokaj & Eger
Vi lämnar Budapest efter frukost och åker till Ungerns mest kända vindistrikt – Tokaj. På det eleganta vinslottet Grof Degenfeld**** serveras en 3-rätters lunch före besöket i vinkällaren med provning av 8 viner. Nästa besök gör vi i den lilla barockstaden Eger, vars vindistrikt är känt för sitt rödvin Tjurblod. Namnet uppstod under turkarnas belägring på 1500-talet, då ortens krigare drack kopiösa mängder rödvin. Turkarna flydde, när de såg sina fienders rödvinsfärgade skägg och trodde att de fick sin styrka genom att dricka tjurblod. På Gal Tibors vingård gör vi ett vinkällarbesök, innan vi serveras en 3-rätters middag och provar ett 10-tal av deras viner. Övernattning på Hotel Villa Völgy**** i Eger. (15 mil)

Dag 8. Eger
Under förmiddagen kör vi en liten sightseeingtur för att se det historiska Eger och därefter besöker vi vingården Thummerer Winery som ligger strax utanför Eger. Här väntar ett fascinerande källarbesök och vinprovning av 6 viner med enklare tilltugg. Lunch på egen hand i Eger och eftermiddagen fri. Passa på att besöka hotellets stora SPA-avdelning. På kvällen väntar en gemensam middag på mysiga restaurangen Brumbrum. Här håller man hög kvalitet på maten och vinerna.

Dag 9. Eger - Prag
Dags att påbörja återresan. Med lämpliga raster längs vägen, kommer vi under tidig kväll tillbaka till Prag för en övernattning på Hotel Ambiance****.  I anslutning till hotellet finns ett stort utbud av restauranger och barer. Middag på egen hand och kvällen fri. (69 mil)

Dag 10. Prag - Rostock
Efter frukost påbörjar vi återresan till Rostock där vi i mån av tid besöker ett större varuhus. Middag och övernattning på Steigenberger Hotel Sonne****, som ligger centralt vid Rådhusplatsen och nära gågatan Kröpeliner Strasse. (58 mil)

Dag 11. Till avstigningsorten
Efter frukost tar vi morgonfärjan till Gedser i Danmark. Färden går sedan via Helsingör-Helsingborg till våra avstigningsorter med lämpliga raster.


  Programblad för utskrift


Pris:

15.890:-
Sista bokningsdag 23/3.

I resans pris ingår:

 • Bussresa t/r
 • Väg- och färjeavgifter
 • 10 hotellövernattningar
 • 5 middagar
 • 10 frukostar
 • 4 luncher
 • 6 vinprovningar
 • Svensktalande lokalguide dag 3-8 enl. program
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Avbeställningsskydd mot sjukdom  450:-
 • Enkelrum 10 nätter  4.100:-
 • Måltidsdrycker

Utflykter:

(bokas vid anmälan)

 • Budapest by night  850:-

Reseledare:
Thomas ”Vinare” Andersson

Max 36 deltagare!

Vi reserverar oss för valutakursändringar.
Giltigt pass erfordras för denna resa!

Länkar:

www.prag.se
www.ambiancehotel.cz
www.accorhotels.com
www.budapestinfo.hu
www.etyekikuria.com
www.figula.hu
www.grofdegenfeld.com
www.galtibor.hu
www.hotelvillavolgy.hu
www.thummerer.hu

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523