Sök din resa

Vilnius & Masurien

6 dagar

4/9 Buss Arvika-Kil-Karlstad-Grums-Säffle-Åmål-Vänersborg

 

Huvudstaden Vilnius, som är Litauens äldsta stad och finns även med på UNESCOs världsarvslista, är känt för sin vackra arkitektur, spännande historia och sina många kyrkor. Masurien i nordöstra Polen är ett kuperat skogslandskap med många sjöar, floder och kanaler. Mitt i de djupaste skogarna gömmer sig Hitlers Varglya. Malbork, världens största gotiska tegelborg är ett annat av våra spännande besöksmål.

Dag 1. Till Karlshamn
Avresa på morgonen och påstigning kan ske längs färdvägen. Incheckning på DFDS Seaways fartyg mot Klaipeda i Litauen. Samtliga hytter ligger över bildäck och har 2 golvbäddar. Under kvällen serveras middag vid sittande bord. Efter middagen finns tid att avnjuta en god drink tillsammans och bara umgås. I fartygets butik hittas parfymer, godis, leksaker och alkoholhaltiga drycker till fördelaktiga priser.

Dag 2. Klaipeda - Kaunas -Trakai - Vilnius
Efter frukost ombord stiger vi i land i Klaipeda som är Litauens tredje största stad. Här möts vi av vår svensktalande lokalguide som kommer att berika oss med sin kännedom om landet, kulturen och sevärdheterna. I Litauens näst största stad Kaunas äter vi en gemensam lunch och fortsätter sedan till pittoreska Trakai, en gammal stad omringad av underbar natur med sjöar. Vi besöker den vackra Trakaiborgen, omgiven av sin ringmur och vackert belägen på en ö i Galvesjön. Från början användes den som försvarsborg och genom åren har den också varit palats, kunglig reträtt och fängelse. Resan fortsätter mot Vilnius, där vi bor 2 nätter på centrala Panorama Hotel***. Vi avslutar dagen med en gemensam middag på hotellets restaurang. (33 mil)

Dag 3. I Vilnius
Under förmiddagen beger vi oss med vår lokalguide på en tre timmars rundtur i Vilnius. Vilnius är en vacker stad, som vi bl.a. beskådar från en av kullarna med utsikt över den gamla stadskärnan, som är klassad som världsarv av UNESCO. Stora delar av staden lades i ruiner under andra världskriget, men omfattande renoveringar har återskapat stadskärnan. Vilnius upptäcks gärna till fots och vi promenerar runt på kullerstensgator, små torg, smala gränder och bland vackra kyrkor. Pilies är Gamla stans både äldsta och mest populära gata som löper mellan torget med katedralen i norr och Gryningsporten i söder. Gatan är kantad av små butiker, populära uteserveringar och härliga gatumusikanter. Eftermiddagen och kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 4. Vilnius - Ketrzyn (Rastenburg) - Mragowo
I dag tar vi farväl av Litauen och passerar gränsen till Polen. Efter en gemensam lunch längs vägen ser vi hur Masuriens vägar smalnar alltmer och så småningom kommer vi till Ketrzyn (Rastenburg). Här, djupt inne i skogen och skyddat av trädkronor, hade Hitler sitt militära högkvarter på östfronten, kallat Varglyan, som började uppföras 1940. I dag är det bara ruiner som återstår av det stora komplexet av betongbunkrar. Det var här som Claus von Stauffenberg genomförde det misslyckade bombattentatet mot Hitler i juli 1944, vilket filmatiserats i bland annat amerikanska Valkyria. Vid Varglyan väntar en lokalguide som visar oss runt och ger inblick i livet som försiggick här. Vi fortsätter till den charmiga semesterorten Mragowo som ligger mitt i det Masuriska sjöområdet. Middag och övernattning på hotell Huszcza*** med centralt läge och sjön Czos intill. (38 mil)

Dag 5. Mragowo - Malbork - Gdansk - Gdynia
I dag fortsätter vi resan mot trestadsområdet med städerna Gdansk, Sopot och Gdynia. På vägen dit stannar vi i Malbork, där vår polska lokalguide möter upp. Vi njuter av en gemensam 3-rätters lunch i en av borgens restauranger och därefter går vi en guidad tur genom Europas största medeltida borg, som började byggas på 1200-talet av riddarna i tyska orden. Det är en imponerande tegelanläggning som är omgiven av ringmurar och vackert belägen vid floden Nogat. Under trettioåriga kriget och under Karl X Gustavs polska fälttåg intogs borgen av svenskarna. I andra världskrigets slutskede förstördes den till hälften men har sedan dess återuppbyggts. Sedan 1997 finns anläggningen med på UNESCOs världsarvslista. Nästa anhalt blir Gdansk där vi fikar tillsammans och gör en rundvandring till fots i Gamla stan tillsammans med lokalguiden. Stadens charm lämnar ingen oberörd. Mysiga gränder, medeltida tegelkyrkor och pampiga borgarhus gör många mållösa. Vi åker vidare förbi Sopot till färjeterminalen i Gdynia. Efter en innehållsrik dag väntar en trevlig kväll med gemensam middag ombord på Stena Line-färjan, som under natten tar oss till Karlskrona. (32 mil)

Dag 6. Till avstigningsorten
Vi äter frukost ombord och lägger till i Karlskrona. Återresa till våra avstigningsorter med lämpliga längs vägen.


  Programblad för utskrift


Pris:

7.860:-
Sista bokningsdag 10/7.

I resans pris ingår:

 • Bussresa t/r
 • Båtresa t/r
 • Väg- och färjeavgifter
 • Del i insides 2-bäddshytt t/r
 • 3 hotellövernattningar
 • 4 middagar
 • 5 frukostar
 • 3 luncher
 • 1 eftermiddagsfika
 • Stadsvandring med lokalguide i Vilnius
 • Entré Trakaiborgen
 • Entré & guidning Varglyan
 • Entré & guidning Malbork fästning
 • Stadsvandring med lokalguide i Gdynia
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Avbeställningsskydd mot sjukdom 300:-
 • Del i 2-bädds fönsterhytt 360:-
 • Enkelrum/insideshytt 2.200:-
 • Enkelrum/fönsterhytt 2.840:-

Länkar:

www.dfdsseaways.se
www.panoramahotel.lt
www.vilnius-tourism.lt
www.hotelhuszcza.pl
www.stenaline.se

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523