Sök din resa

Vilnius – Litauen

6 dagar

22/6 Buss Grums-Arvika-Kil-Karlstad-Kristinehamn

 

Den sydligaste av Nordeuropas huvudstäder har en skön atmosfär och en gammal stadskärna. Välkomna till en stad som har behållit sin egen identitet mitt bland olika kulturer - bokstavligen i mitten av Europa. Litauen sprudlar av kultur både vad gäller historia, arkitektur och inte minst musik.

Dag 1. Till Karlshamn
Avresa på morgonen och påstigning kan ske längs färdvägen. Incheckning på DFDS Seaways fartyg mot Klaipeda i Litauen. Samtliga hytter ligger över bildäck och har 2 golvbäddar. Under kvällen serveras middag vid sittande bord. Efter middagen finns tid att avnjuta en god drink tillsammans och bara umgås. I fartygets butik hittas parfymer, godis, leksaker och alkoholhaltiga drycker till fördelaktiga priser.

Dag 2. Klaipeda - Vilnius
Efter en god natts sömn och frukost ombord kliver vi i land i Klaipeda som är Litauens tredje största stad. Vi möter vår svensktalande lokalguide som kommer att berika oss med sin kännedom om landet, kulturen och sevärdheterna. Innan vi når Vilnius serveras vi lunch och besöker Korskullen, en av Litauens största sevärdheter. Den lilla kullen som ligger på en åker pryds av kors i alla storlekar och utföranden. Det hela började med att man fann 3 gravar efter människor som dödats i revolutionen 1863 och satte upp kors över dem, sedan har det byggts på. Kullen rymmer över 1 miljon kors, men eftersom besökarna hänger på sina egna små kors på de större går det knappast att uppskatta det verkliga antalet. Resan fortsätter mot Vilnius, där vi bor 3 nätter på centrala Panorama Hotel***. Middag serveras i hotellets restaurang under kvällen.

Dag 3. I Vilnius
Frukostbuffén står uppdukad i restaurangen och när vi är mätta och belåtna väntar vår lokalguide. Vi ägnar förmiddagen åt staden Vilnius som har mycket intressant att bjuda på. Vilnius är utan tvekan en väldigt vacker stad, oavsett om man ser staden från en av kullarna med utsikt över den gamla stadskärnan eller från något av de många gatucaféerna med tornspiror runt omkring. I den gamla stadskärnan, klassad som världsarv av UNESCO, paras gotisk och nyklassicistisk stil med praktfull senbarock. Stora delar av staden lades i ruiner under andra världskriget, men omfattande renoveringar har återskapat stadskärnan. Eftermiddagen och kvällen är fri för egna aktiviteter.

Vilnius upptäcks gärna till fots och här promenerar vi runt på kullerstensgator, små torg, smala gränder och bland vackra kyrkor. Här ligger dessutom många av stadens sevärdheter. Gamla stan är Vilnius hjärta och är en av de allra största i sitt slag i Europa. Är du sugen på att shoppa så ska du ta dig till Pilies som är Gamla stans både äldsta och mest populära gata. Den löper mellan torget med katedralen i norr och Gryningsporten i söder. Gatan är kantad av små butiker, populära uteserveringar och härliga gatumusikanter.

Dag 4. I Vilnius & Trakai
Efter en stadig hotellfrukost besöker vi pittoreska Trakai, beläget ett par mil utanför Vilnius. På en ö i Galvesjön ligger den vackra Trakaiborgen omgiven av sin ringmur. Från början användes den som försvarsborg och genom åren har det också varit palats, kunglig reträtt och fängelse. Vår guide berikar oss med borgens spännande historia. Under dagen serveras lunch. Eftermiddagen och kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 5. Vilnius - Riga
Efter frukost lämnar vi Vilnius och styr kosan norrut mot Lettland. Tidig eftermiddag är vi i Riga, här blir det tid för lunch och promenad på egen hand innan vi tar Tallink Silja Lines fartyg mot Stockholm. Våra hytter är belägna över bildäck och har 2 golvbäddar. Under kvällen står det stora smörgåsbordet uppdukat för oss, till middagen ingår dryckesbuffé. Kvällen fortsätter ombord med dans, musik och shopping.

Dag 6. Till avstigningsorten
Frukost ombord innan vi checkar ut. Väl i land möter vi vår buss och påbörjar resan mot våra avstigningsorter.  Programblad för utskrift

 


Pris:

6.890:-
Sista bokningsdag 1/5.

I resans pris ingår:

 • Bussresa t/r
 • Båtresa t/r
 • Väg- och färjeavgifter
 • Del i insides 2-bäddshytt t/r
 • 3 hotellövernattningar
 • 3 middagar
 • 5 frukostar
 • 2 luncher
 • Lokalguide i Vilnius
 • Entré till Trakaiborgen
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Avbeställningsskydd mot sjukdom 250:-
 • Del i 2-bädds fönsterhytt 360:-
 • Enkelrum/insideshytt 2.200:-
 • Enkelrum/fönsterhytt 3.025:-

Länkar:

www.dfdsseaways.se
www.panoramahotel.lt
www.vilnius-tourism.lt
www.tallinksilja.com

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523