Sök din resa

Klassiska Grekland med Aten & halvön Peloponnesos

8 dagar

12/10 Flyg från Arlanda, Stockholm
Ansl.buss Grums-Karlstad-Kristinehman-Karlskoga-Örebro-Arboga-Stockholm


Följ med på en spännande rundresa till det klassiska Grekland och låt sinnet förflytta sig tusentals år tillbaka i tiden. Här föddes demokratin, de flesta av alla vetenskaper, litteraturen, teatern och idrotten. Resan inleds med 2 nätter i Aten där vi bl.a. får uppleva Akropolis. Vi fortsätter till halvön Peloponnesos, där ett flertal av Greklands största historiska sevärdheter finns. Under resan njuter vi av ett omväxlande landskap med hänförande berg, olivlundar och vidsträckta vinodlingar. Vi besöker forntida städer som Olympia, Mykene och Epidaurus, som för oss tillbaka till antikens Grekland.

Dag 1. Till Aten
Under kvällen landar vi på Atens flygplats, där en buss och vår svensktalande guide väntar på oss. På vägen in till centrum får vi ett första intryck av den sprudlande miljonstaden. Vi installerar oss för 2 nätter på eleganta hotell Ilissos**** i centrala Aten. I hotellets restaurang väntar en lättare kvällsmåltid.

Dag 2. Aten med Akropolis
Under en stadsrundtur lär vi känna Aten och ser bl.a. Zeustemplet, Hadrianus triumfbåge och slottet som numera inhyser parlamentet. Vi besöker Akropolis som är beläget uppe på en kalkstensklippa 150 m ö.h. och räknas som ett av världens vackraste monument. Här finns flera antika tempel tillägnade olika gudar och gudinnor. Det främsta är Parthenon, byggt på 400-talet f.Kr. till gudinnan Athena. Vi besöker även det nya fina Akropolismuseet och Areopagen, varifrån aposteln Paulus sägs talat till atenarna, liksom det kolossala Zeustemplet, färdigställt av kejsare Hadrianus. På kvällen tar vi oss till Atens äldsta kvarter Plaka, ”gudarnas kvarter”, med pittoreska gränder kantade av butiker och restauranger. Här äter vi en gemensam middag på en traditionell taverna.

Dag 3. Aten - Olympia
I dag sätter vi kurs mot Peloponnesos, Greklands största halvö. Vi färdas längs Peloponnesos norra kuststräcka med fantastisk utsikt över havet till Patras och vidare förbi Pyrgos till Olympia. Olympia är ett av Greklands många UNESCO-världsarv. Här utspelades antikens olympiader, förebilden till vår tids olympiska spel som återupplivades år 1896. Vi får se den berömda stadion, tempelruiner och andra lämningar. Visningen är utomhus och det är ganska långt att gå. Bra skor rekommenderas.  Vi besöker även det arkeologiska museet med bl.a. mäktiga skulpturer. Middag och övernattning på hotell Olympion Asty****. (29 mil)

Dag 4. Olympia - Sparta - Mistra - Tolon
Efter frukost tar vi vägen söderut genom Taigetosmassivet med sina dramatiska bergsformationer mot Sparta. I dag finns det inte så mycket kvar av Sparta, men vi ska självklart titta på monumentet över den kände krigaren Leonidas. På en sluttning intill Sparta finns resterna av den medeltida staden Mistra, som 1453 blev rikets huvudstad då Konstantinopel föll under turkiskt välde. Den döda staden ligger på en bergskam med vacker utsikt över det omkringliggande landskapet som ett minne av en ärofylld tid med makt och högkultur. Här finns ruiner efter fort, palats, kyrkor och kloster som klamrar sig fast vid klippan och bjuder på en strålande utsikt över den bysantinska delen. Vi besöker den nedre delen av Mistra och går in i ett par av de övergivna kyrkorna som är praktfullt dekorerade. Därefter sätter vi kurs mot Tolon, Peloponnesos mest romantiska ort med vitkalkade hus och små gränder. Här råder en lugn och genuin grekisk stämning där invånarna livnär sig på turism, fiske och olivproduktion. Vi inkvarterar oss för 3 nätter på hotell John & George**** med fantastisk utsikt över Tolonbukten. Gemensam middag på hotellet. (16 mil)

Dag 5. Båtutflykt Tolonbukten
Idag gör vi en båtutflykt i Tolonbukten och njuter av en härlig dag med sol och kanske ett dopp i havet. Vi lägger till vid ön Daskalio med avskild sandstrand. Här bjuds vi på traditionell grekisk lunch. På eftermiddagen har vi tid för egna aktiviteter innan det är dags för gemensam middag på hotellet.

Dag 6. Mykene & Epidaurus
Dagens utflykt går till den bördiga Argolisslätten och det arkeologiska utgrävningsområdet Mykene. Under sen bronsålder var Mykene en befäst borg omgärdad av cyklopiska murar, som består av stora oregelbundna stenblock. Vi ser bl.a. den berömda Lejonporten och den så kallade Agamemnons grav, som är den bäst bevarade av de kupolgravar man grävt ut i Mykene. Efter egen tid för lunch besöker vi Epidaurus, som var en viktig hamnstad och helig kurort under antiken och som finns med på UNESCOs världsarvslista. Här beskådar vi resterna av det heliga Asklepiostemplet och den välbevarade och imponerande amfiteatern, ett av Greklands största arkitektoniska mästerverk. Teatern har en fantastisk akustik, och antikens pjäser spelas fortfarande här sommartid. Under eftermiddagen återvänder vi till Tolon. Vi avslutar dagen med en grekisk afton inkl. middag och underhållning. (11 mil)

Dag 7. Tolon - Nafplio - Aten
Idag återvänder vi till Aten via Nafplio, som 1828 blev Greklands första huvudstad. De många höga och pampiga byggnaderna vittnar om en tid då staden var en viktig hamnstad. Nafplio har genom tiderna styrts av olika kulturer vilket också syns i arkitekturen. Här finns en välbevarad, medeltida stadskärna med smala gränder och venetiansk arkitektur. Vi kör upp till den imponerande Palamidifästningen som bjuder på en fantastisk utsikt över staden och havet. Vi åker vidare och stannar till vid den imponerande Korintkanalen, som byggdes för att förkorta transporttiderna runt halvön Peloponnesos. Kanalen började byggas av kejsare Nero redan under första århundradet e.Kr. med hjälp av slavar. Han byggde endast halva kanalen eftersom han blev tvungen att återvända till Rom för att avrättas. Bygget återupptogs under slutet av 1800-talet och invigdes år 1893. Middag och övernattning på hotell Ilissos****. (15 mil)

Dag 8. Till avstigningsorten
Efter frukost och utcheckning tillbringar vi dagen på egen hand. Aten har massor av spännande platser att upptäcka. Som shoppingstad kan Aten gott och väl tävla mot Paris, London eller New York. Gågatan Ermou är Atens motsvarighet till Londons Oxford Street, här hittar man märkesbutiker med kläder, skor och accessoarer. Den löper strax norr om Plaka och Monastiraki, som är bästa områdena att gå till för att hitta lokalt hantverk, som smycken, väskor, sandaler och keramik. Passa på att ta en lunch på någon krog i Monastiraki. Vår reseledare ger gärna förslag på olika aktiviteter. Sen eftermiddag samlas vi för busstransfer till flygplatsen. Vid ankomst till Stockholm återstår endast sista etappen till våra avstigningsorter som vi några timmar efter midnatt.


Jubileumspris:

11.590:-
Sista bokningsdag 31/7.
Senare bokning kan medföra ett högre flygpris.
Begränsat antal platser.

I resans pris ingår:

 • Flygresa t/r
 • Bussresor i Grekland enl. program
 • Svensktalande reseledare i Grekland
 • 7 hotellövernattningar
 • 6 middagar
 • 1 grekisk afton inkl. middag och 1 glas öl/vin/läsk
 • 7 frukostar
 • 1 lunch inkl. dryck
 • 1 båttur
 • Entré Akropolis & museum
 • Entré Olympia
 • Entré Mykene
 • Entré Epidaurus
 • Angivna provningar
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Enkelrum 7 nätter 2.660:-
 • Anslutningsbuss t/r
  - Grums, Karlstad 680:-
  - Kristinehamn, Karlskoga 600:-
  - Örebro, Arboga 520:-
 • Måltidsdrycker
 • Europeiska ERV Avbeställningsskydd
 • Europeiska ERV Reseförsäkring Plus
  (komplettering till hemförsäkringen)

Alla tider i programmet ovan är lokala tider.
Vi reserverar oss för eventuella ändringar av flygtider, valuta och skatter.

Flygbolag/tider: SAS
12/10 Stockholm - Aten  15.00-19.40
19/10 Aten - Stockholm  20.40-23.15

Ändringar i programmet förbehålls.

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523