Sök din resa

Solens mat & italienska delikatesser

8 dagar

5/6 Flyg från Gardermoen, Oslo
Anslutningsbuss Grums-Karlstad-Arvika-Charlottenberg-Kongsvinger-Gardermoen

 

Följ med oss till två mycket vackra och typiskt italienska regioner vid Apenninernas fot, Umbrien och ljuvliga Marche. Här möts vi av ett förtrollande landskap med klippor, stränder och berg samt en mängd medeltida byar och städer som vittnar om en månghundraårig historia. Under vår resa njuter vi av regionens fantastiska kök med gastronomiska inslag från trakten och provar spännande viner.


Dag 1. Till Rom - Assisi
Direktflyg från Gardermoen till Rom. På flygplatsen möts vi av vår svensktalande reseledare, som är med oss under hela resan. Vi tar plats i bussen som kör oss till pilgrimsstaden Assisi som ligger mycket vackert på berget Subasios sluttningar. Här installerar vi oss för 2 nätter på Grand Hotel****. Gemensam middag på hotellet. (20 mil)

Dag 2. Assisi – den helige Franciskus stad & Montefalco
Assisi är en vacker stad som ligger på en slänt med fantastisk utsikt över den omkringliggande dalen. Huvudgatan Via San Francesco kantas av hus från medeltiden och renässansen och ger staden en helt speciell stämning. Under förmiddagen gör vi en stadspromenad tillsammans med vår lokalguide som visar oss den gamla medeltida staden, känt över hela världen som hemstaden för munken Franciskus av Assisi. Vi besöker också den heliga Franciskuskyrkan, som anses tillhöra Italiens största kulturskatter och finns med på UNESCOs världsarvslista. Under eftermiddagen besöker vi den internationellt kända Arnaldo Caprai, en modern vingård som värnar om produktionen av lokala druvor. Efter en provning av deras viner ser vi oss omkring i vackra Montefalco. Den murbefästa lilla staden är centrum för Sagrantinovinet och sina linneväverier. Montefalco kallas för Umbriens balkong på grund av sitt läge med en fantastisk 360 graders utsikt. (60 km)

Dag 3. Assisi - Recanati
Under förmiddagen njuter vi av Assisis alldeles speciella atmosfär på egen hand innan vi tar plats i bussen för vidare färd. Vi stannar till i Macerata och besöker sylt- och marmeladproducenten Azienda Agricola SiGi. Allt på gården är ekologiskt odlat och produkterna består av enbart naturliga råvaror, som t.ex. ovanliga fruktsorter. Efter en rundvisning får vi provsmaka ett traditionellt italienskt bakverk, olika marmelader och geléer med tillbehör samt ett glas dessertvin. Senare under eftermiddagen kommer vi till Recanati, en ljuvligt vacker småstad med medeltida stadsmurar och vackra palats. Här finns också poeten Leopardis födelsehus, romantikens främste poet, lika folkkär i Italien som Bellman i Sverige. Vi bor 4 nätter på fina hotell Gallery Hotel Recanati**** som har ett mycket bra kök med gastronomiska inslag från trakten. På kvällen serveras en välkomstmiddag med 6 rätter och 6 sorters viner. Måltiden och vinerna presenteras av hotellchefen Stefania, som talar svenska och är sommelier. (12 mil)

Dag 4. Portonovo & Loreto
Idag åker vi genom naturparken Monte Conero till Portonovo, som är en av regionens pärlor. Tidigare var orten en liten fiskehamn, idag är den främst en badort som lockar med sitt turkosa vatten. Här spelade Bo Hagström in ett par avsnitt av TV-serien ”Solens mat”. Vi besöker den kända vinkällaren Garofoli, som är den äldsta vinkällaren i regionen. Vinet har fått sitt namn av dess gröngula färg. Vi får en rundvisning som avslutas med vinprovning. Eftermiddagen till eget förfogande i Recanati. Middag på hotellet. (7 mil)

Dag 5. Jesi & Staffolo
Dagens första mål är den högt och vackert belägna staden Jesi. Staden är centrum i vinregionen som producerar det vita, friska vinet Verdicchio. Vi promenerar runt bland stadens torg, palats och den välbevarade muren, som omgärdar den gamla stadsdelen. Därefter besöker vi ostproducenten Giuseppe på Caseificio Piandelmedico. Gården är mest känd för sin buffelmozzarella som är väldigt ovanlig i dessa trakter. Vi får se tillverkningen av den omtyckta buffelosten och provsmaka färska mejeriprodukter. Under eftermiddagen besöker vi en av regionens vackraste byar, Staffolo. I byns vinmuseum har vi en vinprovning. På väg tillbaka till hotellet åker vi via Cingoli och njuter av utsikten från denna vackra lilla stad, kallad Marches balkong. (11 mil)

Dag 6. Cartoceto
Dagens utflykt går längs kustvägen norrut till orten Cartoceto, känd för sina fantastiska ”grottostar”, pecorino di fossa, som lagras i urgamla grottor i trakten. I vinkällaren serveras dagens lunch. Under eftermiddagen återvänder vi till hotellet och den väntande middagen. I samband med middagen visar oss fru Miranda Galazzi hur man gör färsk pasta. Miranda är en lokal matpersonlighet. Att hålla traditionen och kunskapen om pastatillverkningen vid liv ligger henne varmt om hjärtat.  (20 mil)

Dag 7. Recanati-Frascati
Idag lämnar vi Recanati och åker den vackra kustvägen söderut längs Adriatiska havet. I höjd med Terrano viker vi av västerut och kör motorvägen genom Apennierna med snöklädda toppar runt omkring oss. Vi besöker också en vingård och provar några lokala viner. Middag och övernattning på Hotel & Spa Villa Mercede**** som ligger på sluttningar i området Castelli Romani. Hotellet har utomhuspool, ett spa och en elegant restaurang där vi avslutar dagen med en gemensam middag. (30 mil)

Dag 8. Frascati - avstigningsorten
Efter en tidig frukost beger vi oss till Roms flygplats för hemreseflyg. På Gardermoen väntar vår buss för återresa till våra avstigningsorter.


  Programblad för utskrift


Pris:

13.950:-
Sista bokningsdag 28/2.
Senare bokning kan medföra ett högre flygpris.
Begränsat antal platser.

I resans pris ingår:

 • Flygresa t/r
 • Bussresor i Italien enl. program
 • Svensktalande reseledare i Italien
 • 7 hotellövernattningar
 • 7 middagar
 • 7 frukostar
 • 1 lunch
 • Angivna provningar
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Enkelrum 7 nätter    1.960:-
 • Anslutningsbuss t/r:
  - Grums-Karlstad    680:-
  - Arvika, Charlottenberg    630:-
  - Kongsvinger    530:-
 • Måltidsdrycker
 • Europeiska ERV Avb.skydd,
  ca 6% av resans pris
 • Europeiska ERV Reseförsäkring Plus
  (komplettering till hemförsäkring)

Flygbolag/tider: Norwegian
5/6   Oslo - Rom    07.10-10.20
12/6 Rom - Oslo    11.05-14.15

Alla tider i programmet ovan är lokala tider.
Vi reserverar oss för eventuella ändringar av flygtider, valuta- och skatteförändringar.
Ändringar i programmet förbehålls.

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523