Sök din resa

Sydafrika med Kapstaden

12 dagar

14/4 2020 Flyg från Gardermoen, Oslo
Anslutningsbuss Grums-Karlstad-Arvika-Charlottenberg-Kongsvinger-Gardermoen


Reseledare: Thomas ”Vinare” Andersson  


Upplev allt som Sydafrika har att erbjuda såsom safari, kuststäder, vingårdar och fantastiska naturscenerier. Vi hoppas få se ”The Big Five” och njuta av några spännande dagar. Om Kapstaden sägs att här hittar man hela världen i en och samma stad.

Dag 1. Till Johannesburg
Avresa med flyg från Oslo via Frankfurt till Johannesburg.

Dag 2. Johannesburg - Port Elizabeth - Kariega Game Lodge
Ankomst till Johannesburg, där vi går igenom pass- och tullkontroll och sedan vidare med inrikesflyg till Port Eliza­beth. Vid ankomsten möter vi vår lokalguide samt bussen som tar oss till Kariega Game Lodge****. Kariega är ett privat viltreservat ca 1,5 timme nordöst om Port Eliza­beth, i de södra delarna av Sydafrika. Mitt i den afrikanska bushen skall vi spendera 2 nätter. Vi bor i bekväma stugor med air-condition, sovrum, vardagsrum, badrum samt terrass. Gemensam middag i restaurangen eller kring grillplatsen.

Dag 3. Jeepsafari
Vi stiger upp samtidigt som solens värmande strålar reser sig över trädtopparna. I våra öppna fordon beger vi oss ut i bushen för att få en första skymt av det vilda djurlivet. Våra safariguider känner sin natur och djurens beteendemönster väl, så sannolikheten att få se ”The Big Five” d.v.s. leopard, lejon, noshörning, elefant och buffel är stor. Reservatet är också ett paradis för fågellivet. Vi återvänder till lodgen för en välsmakande frukost och en stunds avkoppling. De som önskar kan gå på egna vandringar i närområdet eller bara njuta av solen kring poolen. Lunch ingår under dagen. Under eftermiddagen ger vi oss ut på en ny safaritur och efter solnedgången är vi åter på lodgen för gemensam middag.

Dag 4. Kariega Game Lodge - Knysna
Även denna morgon gör vi en safari innan det är dags för en stärkande frukost. Vi lämnar lodgen med många fina safariminnen i bagaget och resan fortsätter mot Knysna via Garden Route. Knysna är en av Sydafrikas vackraste kuststäder, känd för sin vackra lagun, sina unika sandstensklippor ”The Heads” och sina ostronodlingar. Här bor vi 1 natt på Protea Hotel Knysna Quays**** beläget vid marinan. Innan vår gemensamma middag finns tid att strosa på egen hand i denna mysiga stad.

Dag 5. Knysna - Mossel Bay
Vi lämnar hotellet tidigt denna morgon och dagens rutt går genom vackra naturområden med sluttningar och pass, gröna berg och laguner – en sann fröjd för ögat. Vi får uppleva några av de traditionella sevärdheterna på Garden Route, nämligen de världsberömda droppstensgrottorna Cango Caves och en strutsfarm i Oudtshoorn. Lunch serveras under dagen. Vidare mot Mossel Bay och Protea Hotel Mossel Bay****, middag på hotellet.

Dag 6. Mossel Bay - Kapstaden
Efter frukosten besöker vi Dias Museum, ett maritimt museum med intressant historia. Vår resa går österut via det ökenliknande landskapet Karoo som sedan övergår i ett bördigt jordbruks- och fruktodlingsområde innan vi når Kapstaden. Under dagen serveras lunch. Kapstaden, ”The Mother City”, ligger på den norra delen av Kaphalvön. Taffelber­get, utgör en dramatisk bakgrund till stadskärnan, mer än 1 000 m högt. Kapstaden har 3,7 miljoner invånare, varav cirka en halv miljon bor i centralorten. Logi 4 nätter i Sea Point på Premier Hotel Cape Town****. På hotellet finns restaurang, bar samt en mindre pool. Middag på egen hand.

Dag 7. Kaphalvön - Godahoppsudden - Kapstaden
Från Kapstaden går turen söderut längs med Atlanten genom Kapstadens förorter Clifton och Camps Bay. Vi stannar till vid surfparadiset med den fina utsikten, innan vi fortsätter till Hout Bay – en liten by med storslagen utsikt över bergen och stranden. Om vädret tillåter gör vi en kort båttur ut till sälkolonin. Här ser vi pälssälar som leker kring båten och på de karga klipporna ses tusentals pälssälar som njuter i solskenet. Resan fortsätter mot Godahoppsudden, Kapuddens sydligaste punkt. Udden utgör gräns mellan Atlanten och Indiska oceanen. Här möts Atlan­tens Bengualström och Indiska oceanens Aghulaström. Cape Point, en av de vackraste delarna av den afrikanska kontinenten, består av tre uddar; Godahoppsudden, Cape Maclear och Cape Point. Den yttersta delen av udden är ett naturreservat med ett rikt djurliv, med apor, zebror, antiloper, hjortar och strutsar. Vi njuter av utsikten över berömda False Bay. I Boulders Beach ser vi den berömda pingvinkolonin. Lunch serveras i Kalk Bay. Vi återvänder mot Kapstaden och via linbanan tar vi oss upp på Taffelberget. Från kabinliften, som roterar i 360 grader, får vi en fantastisk panoramabild över Kapstaden. Efter en innehållsrik dag återvänder vi till hotel­let. Middag på egen hand.

Dag 8. Kapstaden
Dagen disponeras fritt. Vid Victoria & Alfred Waterfront bjuds det på gatuteater och musik, här finns även gott om restauranger, pubar och butiker. En båttur runt hamnen eller längs kusten kanske lockar. Besök Castle of Good Hope i centrum, Diamantmuseet eller loppmarknaden på Greenmarket Square. Inte långt från hotellet hittar vi strandpromenaden Sea Point, som sträcker sig flera kilometer längs Atlantkusten.

Dag 9. Kapstaden och Robben Island
Dagens utflykt ger oss en inblick i Sydafrikas utveckling under de senaste åren. Vi tar oss till kåkstaden och vi fängslas av hur mycket glädje och kärlek dessa människor har, men ändå har de så lite. Ingen lämnar kåkstaden oberörd. Vi gör ett lunchuppehåll vid Victoria & Alfred Waterfront (exkl.). Med båt tar vi oss till Robben Island, fängelseön där Nelson Mandela satt fängslad i 18 år. Guiderna vi möter är före detta interner och fångvaktare som visar oss runt och berättar om fångarnas vardag i det numera stängda fängelset.

Dag 10. Kapstaden - Stellenbosch
Efter frukost lämnar vi Kapstaden och kör till vinområdena i Stellenbosch och Franschhoek. Sydafrika är välkänt på många områden och inte minst för sina vindistrikt med alla viner som produceras här. På en resa till Sydafrika är besök på en vingård ett måste. Dessa områden är fantastiskt vackra med sina vinodlingar, fina gamla hus och gårdar. Under dagen bjuds vi på vinprovning och lunch. Vår sista natt i Sydafrika bor vi på Protea Hotel Stellenbosch***. Middag serveras på hotellet.

Dag 11. Stellenbosch - hemresa
Dagen är fri för avkoppling på hotellet, innan vi åker mot flygplatsen för incheckning och hemresa.

Dag 12. Till avstigningsorten
På morgonen ankommer vi till Europa och flyger vidare till Oslo. Nu återstår bara sista etappen till våra avstigningsorter.


  Programblad för utskrift

 


Pris:

31.980:-
Sista bokningsdag 15/1.
Begränsat antal platser.
Senare bokning kan medföra ett högre flygpris.

I resans pris ingår:

 • Flygresa t/r
 • Mat ombord på flyget t/r
 • 9 hotellövernattningar
 • 9 frukostar
 • 5 luncher
 • 5 middagar
 • 1 vinprovning
 • Jeepsafari
 • Besök i kalkstensgrottorna
 • Besök på strutsfarm
 • Entré till Dias Museum
 • Heldagstur till Godahoppsudden
 • Båtresa till Robben Island
 • Besök i kåkstaden
 • Linebanetur till Taffelberget
 • Svensktalande lokalguide
 • Svensk reseledare
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Enkelrum 9 nätter 6.800:-
 • Anslutningsbuss t/r:
  - Grums-Karlstad-Kil 680:-
  - Arvika-Charlottenberg 630:-
  - Kongsvinger 530:-
 • Europeiska ERV Avbeställningsskydd,
  ca 6% av resans pris
 • Europeiska ERV Reseförsäkring Plus
  (komplettering till hemförsäkringen)

Flygbolag/tider:
Lufthansa & South African Airways

14/4 Oslo-Frankfurt 18.45-20.50
14/4 Frankfurt-Johannesburg  22.05-08.30 (+1) 
15/4 Johannesburg-Port Elizabeth 10.55-12.30

24/4 Kapstaden-Frankfurt 17.50-05.45 (+1)
25/4 Frankfurt-Oslo 07.05-09.00

Svensk reseledare: Thomas ”Vinare” Andersson
Thomas brinner för Sydafrika som han besökt ett 20-tal gånger både privat och med grupper. Utbildad sommelier och extremt duktig på våra olika matkulturer. Tidigare har han arbetat på Grythyttans Gästgiveri, ofta anlitad som föreläsare.

Vi reserverar oss för eventuella ändringar av flygtider, valuta- och skatteförändringar.

Länkar:

www.kariega.co.za
www.marriott.com
www.premierhotels.co.za
www.sanparks.org
www.robben-island.org.za
www.cape-town.info
www.capetown.travel

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523