Sök din resa

Toscana – magiska smaker

10 dagar

29/9 Flyg från Gardermoen, Oslo
Anslutningsbuss Grums-Karlstad-Kil-Arvika

 
En gourmetresa för vin- och matälskare!

Tänk att få sitta på en vingård i skuggan av olivträden och äta lunch och därtill ett gott glas vin. Det finns knappast någon annan region i Italien som omtalats mer för sina vingårdar än Toscana med sina bergskullar täckta med vinrankor och silvergröna olivlundar. Här möts vi av härliga viner och god mat, pittoreska småbyar, historiska konstskatter och ett härligt klimat. Vinkännaren och värmlänningen Thomas ”Vinare” Andersson brinner för den toskanska vin- och matkulturen och delar gärna med sig av sina erfarenheter.

Dag 1. Till Montecatini Terme
Direktflyg från Gardermoen till Pisa. På flygplat­sen väntar vår buss som tar oss till Montecatini Terme, en av Italiens främsta kurorter, belägen mitt i Toscanas hjärta mellan Pisa och Florens.  Vi bor 3 nätter på hotell Boston eller hotell Da Vinci****, hotellen har samma ägare och ligger intill varandra. I hotellets restaurang serveras traditionella toskanska rätter och vinlistan inkluderar många av de bästa italienska och toskanska vinerna. Vi avslutar dagen med en gemensam middag på hotellet. (5 mil)

Dag 2. Chiantivägen med vingårdsbesök
I dag åker vi längs en av Italiens mest kända vägar för vinälskare - Chiantigiana, ”chiantivägen”, som sträcker sig från Florens till Sienna genom Toscanas vackra vinregion Chianti Classico. Här finns underbara små fina bergsbyar som ligger utspridda i det vackra landskapet. I den pittoreska byn Greve in Chianti besöker vi vinhuset Castello di Verrazzano. Här får vi en guidning i den vackra trädgården och vinkällaren som vi avslutar med en vinprovning och en härlig lunch. Självklart är inte dagen över ännu så vi har tid för ännu en provning på en gård i närheten. På kvällen utforskar vi Montecatinis restaurangutbud på egen hand.

Dag 3. Elsa-dalen med San Gimignano & vingårdsbesök
Efter frukost gör vi oss redo för ännu en dag bland de toskanska vinproducenterna. Vi beger oss till den fantastiska medeltidsbyn San Gimignano, högt belägen på en kulle med sina ståtliga torn och vackra palats. San Gimignanos siluett är känt världen över och kallas ofta Toscanas Manhattan. Här verkar tiden ha stannat bland doftande blommor och trånga gränder med små hantverks- och delikatessbutiker. Innan vi ger oss ut på egna strövtåg besöker vi vinproducenten Terruzi et Puthod som under en vinprovning förför oss med druvan vernaccia, som är en härlig druva och som blev det första vinet med kvalitetsbeteckning DOCG. Vi avslutar med en lätt lunch och därefter har vi eftermiddagen fri i San Gimignano. Passa på att klättra upp i det 54 m höga tornet i Museo Civico. Härifrån har man en magnifik utsikt över staden, fortet och den omgivande gröna Elsa-dalen. Tillbaka i Montecatini har vi även denna kväll fri för egna strövtåg och restaurangbesök.

Dag 4. Montecatini Terme – San Quirico d´Orcia
I hjärtat av Chianti-regionen ligger den pittoreska byn Gaiole in Chianti.  Vi besöker det kända vinhuset Badia a Coltibuono, provar deras viner och äter en god lunch. Vi färdas söderut mot Toscanas mest natursköna region, vackra Orciadalen. Vårt andra vingårdsbesök för dagen gör vi på vingården Fattoria del Colle som ligger i Colle utanför byn Trequanda. Efter en vinprovning med spännande viner från området har vi inte långt kvar att åka till San Quirico d´ Orcia. Byn är välbevarad med många sevärdheter. Den medeltida stadsmuren präglar ännu byns utseende idag. I centrum finns barer och restauranger. Vi bor 3 nätter på Hotel Residence SPA & Beauty farm***. Hotellet ligger ca 1 km utanför byn. (18 mil)

Dag 5. Montalcino & Montepulciano
Idag besöker vi två mycket omskrivna vinområden, Montalcino och Montepulciano. Självklart håller deras viner den högsta klassificeringen som ett italienskt vin kan få, DOCG. Vi börjar hos Fattoria dei Barbi, en klassisk vinproducent som var en av de första som introducerade Brunello die Montalcio. Vinet måste lagras på ekfat i minst två år och får släppas till försäljning tidigast fem år efter skörd. Vi njuter av en härlig vinprovning och en god lunch på gården och fortsätter till nästa vinområde, Montepulciano, där provar vi områdets mest berömda vin Vino Nobile de Montepulciano.  Kvällen fri. (33 mil)

Dag 6. Chianti
Vad vore en söndag utan en härlig söndagslunch och trevliga viner. Vi åker till den charmiga staden Castelnuovo Berardenga som ligger omgiven av vinfält och kullar i det berömda vindistriktet Chianti. Det mycket kända vinhuset Agricola San Felice välkomnar oss till en vinprovning. Efter provningen får vi lite tid att strosa runt i den vackra omgivningen innan vi fortsätter till vinhuset Fattoria de Fèlsina för nästa vinprovning. Självklart ska vi även denna dag ha en gemensam lunch. Detta är vårt sista vingårdsbesök i Toscana och sista chansen att fylla på vininköpen. Åter i San Quirio d´Orcia är kvällen fri.

Dag 7. San Quirico d´Orcia – St. Michele all´Adige
Dags att packa våra väskor och påbörja återresan. Under dagen stannar vi till hos 4 Madonne Caseificio dell’Emilia för att prova Italiens kanske mest kända ost, parmesan. Vi fortsätter till San Michele all Ádige, 2 mil norr om Trento. Logi 1 natt på Hotel Garni La Vigna***. Hotellet ligger i byn. (44 mil)

Dag 8. St. Michele all´Adige - Bindlach
Vi fortsätter vår återresa, som går via Brennerpasset och Kufstein till Tyskland. Middag och övernattning på Transmar Travel Hotel**** i Bindlach. (56 mil)

Dag 9. Bindlach – Rostock
På de snabba tyska motorvägarna kör vi mot Rostock för middag och övernattning på Steigenberger Hotel Sonne****. Hotellet ligger centralt vid Rådhusplatsen och nära gågatan Kröpeliner Strasse. (55 mil)

Dag 10. Till avstigningsorten
Frukost på hotellet. Färjan till Gedser avgår kl. 09.00 och framemot kvällen är vi tillbaka i Värmland.


Pris:

19.890:-
Sista bokningsdag 19/6.
Senare bokning kan medföra ett högre flygpris.
Begränsat antal platser.

I resans pris ingår:

 • Flyg Oslo-Pisa
 • Bussresa enligt program
 • Väg- och färjeavgifter
 • 9 hotellövernattningar
 • 3 middagar
 • 9 frukostar
 • 6 luncher
 • 9 vinprovningar
 • 1 ostprovning
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Avbeställningsskydd mot sjukdom 450:-
 • Enkelrum 9 nätter 2.490:-
 • Anslutningsbuss till Gardermoen
  - Grums, Karlstad, Kil 340:-
  - Arvika 320:-
 • Måltidsdrycker
 • Övriga entréer

Flygbolag/tider: Norwegian
29/9 Oslo-Pisa 13.30-16.25

Alla tider i programmet ovan är lokala tider.
Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet, flygtider samt valuta och skatter.

Vi flyger dit & tar bussen hem!

Reseledare:
Thomas ”Vinare” Andersson

Max 36 deltagare - boka tidigt!

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523