Sök din resa

Lofoten – öriket i havet & nya Kiruna

10 dagar

10/8 Buss Åmål-Säffle-Grums-Karlstad

 

Följ med oss till Lofoten - känd för sin sagolika natur med höga fjäll, glittrande fjordar och små fiskebyar med röda stugor och ljusa stränder. Under knappt två månader lyser midnattssolen i väster. Dessutom får vi uppleva hur man flyttat nästan halva staden Kiruna till helt nya områden. Det vill man inte missa!

Dag 1. Till Härnösand   
Vi lämnar Värmland på morgonen och kör genom Dalarna mot Gävle med lämpliga raster. Påstigning kan ske på orter längs färdvägen. Vidare E4:an norrut genom det vackra Hälsingland. Under dagen passerar vi bl.a. Sundsvall. Middag och övernattning på First Hotel Stadt i Härnösand.

Dag 2. Härnösand - Boden
I dag passerar vi den imponerande Högakustenbron och färdas längs Högakustenområdet, som finns med på UNESCOs världsarvslista. Vi fortsätter utmed Norrlandskusten via Umeå och Skellefteå till Luleå. Här besöker vi ett av UNESCOs världsarv, Gammelstad Kyrkstad.  Detta är platsen där Luleå grundades och växte från en liten kyrk- och handelsplats till en riktig stad. Staden flyttades på 1600-talet då man i folkmun började kalla platsen för ”Gammelstad”. Middag och övernattning på Quality Hotel Bodensia i Boden.

Dag 3. Boden - Kiruna
Efter frukost reser vi vidare och strax söder om Jokkmokk passerar vi Norra Polcirkeln. I Jokkmokk besöker vi Ájtte-Svenska Same & Fjällmuseet och får därefter tid för lunch på egen hand. Vi åker vidare via de stora kraftverken Harsprånget och Porjus till Gällivare. Slutmålet för dagen är staden Kiruna som genomgår världens största stadsomvandling, då hela stadskärnan förflyttas som ett resultat av gruvbrytningen. Efter en stadsrundtur väntar middag och övernattning på hotell Scandic Ferrum.

Dag 4. Kiruna - Svolvær
Efter frukost tar vi en titt på Kiruna Kyrka, ett fantastiskt byggnadsverk och tänkt som en ekumenisk kyrka. Den har värmlandsanknytning eftersom Christian Ericsson utsmyckat en stor del av kyrkan. Vi färdas västerut genom en storslagen fjällvärld med den stora sjön Torneträsk och den välkända Lapporten, som vi tydligt kan se från både Abisko och Björkliden. Redan här ser vi den dramatiska naturen långt i väster, och vi närmar oss Herjangsfjorden. På vår väg passeras såväl Bjerkvik och Bogen innan vi når bron över till Norges största ö, Hinnøya. Härifrån tar vi Lofasttunneln till Lofoten – öriket i havet! Tunneln stod färdig 1998 och betydde en revolution för kommunikationerna ut till ögruppen. Vi fortsätter vår färd mot Svolvær, Lofotens största stad. Staden ligger på Austvågöy, den nordligaste av Lofotenöarna. Här finns mysiga små gator och ett litet torg vid hamnen med fantastisk utsikt över vatten och berg. Vi installerar oss för 4 nätter på hotell Scandic Svolvær, vackert beläget vid vattnet och omgivet av Lofotens magnifika natur. Denna kväll äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 5. Henningsvær - halvdagstur
Efter frukost tar vi en tur till mysiga Henningsvær, ett fiskeläge med en hamn som kallas ”torskfisket Karl Johan”. Det är en helt skyddad hamn för fiskebåtarna under den hektiska tid när Lofotfisket är som mest intensivt. Här strosar vi runt på egen hand bland gallerier, caféer och butiker. Vi återvänder sedan till Svolvær. Eftermiddagen och kvällen fri.

Dag 6. Lofoten - heldagstur
I dag gör vi en fantastisk utflykt bland Lofotenöarna. På obeskrivligt vackra vägar kör vi i långsam takt ut och in i dalar och havsvikar. Efter varje vägkrök möter vi nya storslagna vyer med fjordar, grönskimrande vatten och sylvassa fjälltoppar. Kanske ser vi havsörn. Vi stannar till i det gamla fiskeläget Å, som ligger längst ner i Lofoten, för att titta på Fiskeværsmuseet. Vi tar oss sedan mot Borg där vi besöker det fantastiska Vikingamuseet ”Lofotr”. Efter en gemensam middag på hotellet kanske det passar med en liten promenad för att se när Hurtigrutebåten kommer in i hamnen.

Dag 7. Svolvær
I dag finns tid att upptäcka Svolvær och dess underbara natur på egen hand. Besök gärna Lofoten Krigsminnemuseum (exkl.), som genom sin samling av uniformer och objekt från andra världskriget ger en bild av en mycket dramatisk period i Norges historia (exkl.). Kvällen fri.

Dag 8. Svolvær - Arvidsjaur
Vi säger farväl till Lofoten och börjar med en färjetur till Skutvik. Vi kommer till Hamarøy, Knut Hamsuns rike och fortsätter längs E6:an söderut mot marmorstaden Fauske. Strax innan Saltfjället svänger vi österut och färdas genom den vilda och annorlunda Junkerdalen. Här finns blommor och mineraler som inte hittas någon annanstans. I Graddis passerar vi gränsen till Sverige och befinner oss i Arjeplogs Kommun. Framme i Arjeplog besöker vi Lappmarksdoktorn Einar Wallqvists Silvermuseum. Sedan återstår de sista milen till Arvidsjaur. Middag och övernattning på hotell Laponia.

Dag 9. Arvidsjaur - Östersund
Efter frukost följer vi Inlandsvägen mot dagens etappmål Östersund. Under resans gång får vi en påminnelse om vårt karga avlånga lands natur. I Östersund öppnar sig den leende Storsjöbygden. Vi bor mitt i staden på Clarion Hotel Grand Östersund och äter en gemensam middag på kvällen. Kanske någon spanar efter Storsjöodjuret?

Dag 10. Till avstigningsorten
Efter frukost lämnar vi hotellet och styr söderut med lämpliga raster längs vägen mot våra avstigningsorter.

 

 


Pris:

15.980:-          

I resans pris ingår:

  • Bussresa t/r
  • Väg- och färjeavgifter
  • 9 hotellövernattningar
  • 7 middagar
  • 9 frukostar
  • Entréer och guidningar enligt program
  • Förekommande skatter
  • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

  • Avbeställningsskydd mot sjukdom 475:-
  • Enkelrum 9 nätter 5.850:-

Reseledare: Kikki Fjelde

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523