Sök din resa

Nordkap med Kirkenes & Tromsö

12 dagar

28/6 Buss Grums-Karlstad-Filipstad-Hällefors-Ludvika-Borlänge-Falun

 

Följ med oss på ett storslaget äventyr genom vårt vackra Norrland, in i Finland och till Norge med höjdpunkten Nordkap. I Sverige bjuds vi på omväxlande naturscener och får bl.a. se världsarvet Gammelstad Kyrkstad utanför Luleå. I finska Lapplands huvudstad Rovaniemi kanske vi får syn på Jultomten. Finland bjuder också på Enare träsk, en av Finlands största sjöar. I Norge besöker vi bl.a. Kirkenes och ”Nordens Paris” Tromsö med den fantastiska Ishavskatedralen. Att stå på Nordkapsklippan och förhoppningsvis får uppleva midnattssolen är en obeskrivlig upplevelse!

Dag 1. Till Örnsköldsvik
Vi lämnar Värmland på morgonen och kör genom Dalarna mot Gävle. Vidare passerar vi Sundsvall och världsarvet Höga Kusten. Vi stannar på lämpliga platser för kaffepauser, fotostopp och lunch. Middag och övernattning på hotell Scandic Örnsköldsvik.

Dag 2. Örnsköldsvik - Haparanda
Färden fortsätter och vi njuter av den vidunderlig ödsliga naturen längs vägen norrut. Vi passerar Umeå och Skellefteå och stannar till i Luleå, där vi gör ett besök i Gammelstads kyrkstad som är ett av Sveriges världsarv. Resan fortsätter österut och vi färdas längs Bottenvikens norra strand, där några av de mäktiga norrlandsälvarna mynnar i. Vi passerar Kalix och kommer till den spännande gränsstaden Haparanda som ligger vid Torne älv. Middag och övernattning på Haparanda Stadshotell.  

Dag 3. Haparanda - Saariselkä
Efter frukost åker vi på svenska sidan norrut i Tornedalen. Vi stannar till vid Kukkolaforsen och får veta lite om lax- och sikfisket. Här stod bedrövade människor och såg hur de finska grannarnas hem brändes ner under kriget. Vi fortsätter genom den bördiga Tornedalen till Övertorneå. Här ligger kyrkan mitt i byn – fantastiskt vacker. Vi passerar över Torne älv in i Finland och fortsätter österut med Rovaniemi i siktet. Den vackra vita staden återuppbyggdes efter kriget ritad av den kände arkitekten Alvar Aalto. Här vid Polcirkeln bor Jultomten. Efter lunchuppehåll fortsätter vi norrut genom ett allt ödsligare landskap till Saariselkä, omgiven av mäktig natur. Vi är nu i midnattssolen rike och det är ljust dygnet runt. Middag och övernattning på Santas Hotel Tunturi.

Dag 4. Saariselkä - Kirkenes
Efter frukost fortsätter färden förbi Ivalo och Enare. Vi viker av nordöst och åker genom ett vilt landskap till gränsen mot Norge. Vi fortsätter ännu mer österut och kommer snart till Kirkenes som är centrum i den här delen av Finnmark Fylke. Staden präglas av närheten till den väldige grannen Ryssland. Under kalla kriget kunde man nästan ta på den politiska spänningen här. Vi åker fram till gränsen och besöker sedan det spännande Grenselandmuseet. Middag och logi på Thon Hotel Kirkenes.

Dag 5. Kirkenes
I dag utforskar vi området med en lokalguide. Vi åker ut till Barents Hav och Grense Jakobselv. Här är vi så nära gränsen till Ryssland att den går att ta på. Vi vänder tillbaka till Kirkenes och fortsätter ner genom den spännande Pasvikdalen. Den sägas vara det björntätaste området i Europa. Vi besöker Svanhovdmuseet med sin botaniska trädgård och passar på att äta sen lunch här. Efter besöket återvänder vi till hotellet och gemensam middag.

Dag 6. Kirkenes – Honningsvåg
Vi lämnar Kirkenes och färdas västerut genom ett otroligt landskap med höga fjäll, blånande fjordar, stora myrar och slätter. Här finns gott om renar. På kvällen anländer vi till Honningsvåg för övernattning på hotell Scandic Honningsvåg. Vi samlas till en gemensam middag och därefter åker vi ut till Nordkapsklippan. Den är norra Europas nordligaste utsiktspunkt, 307 m.ö.h. och från början ett gammalt seglingsmärke. På platån finns ”Barn av Jorden monumentet” utformat av sju barn från de olika världsdelarna. Monumentet symboliserar hopp, glädje och samarbete mellan gränserna. Vi besöker Nordkapshallen, det stora turistcentret med filmvisning, bar, restaurang, souvenirbutiker m.m. Filmen visar hur fantastisk midnattssolen är en vacker sommarkväll på Nordkap. Så klart hoppas vi på fint väder och stannar på den fantastiska platsen till midnatt innan vi återvänder till hotellet.

Dag 7. Honningsvåg – Tromsö
Trots den sena timmen natten före, måste vi åka tidigt. Först far vi samma väg längs Porsangerfjorden och sedan över det mäktiga Sennalandet. Här ligger snön kvar, renar strövar i mängder och vi kan köpa torkat renkött och andra samiska produkter. Vi stannar och fotograferar lite här och där. Förbi Alta med sina hällristningar går färden ner till kusten. Över fjäll, runt en vik, över ett nytt fjäll och runt nya vikar tills vi kommer till Olderdalen. Här tar vi färjan över till Lyngseidet och vidare till Svensbu. Vi tar oss med färjan till Breivikseidet och snart är vi framme i Tromsö som ligger 300 km norr om polcirkeln, på samma breddgrad som Alaska! Tromsös centrum ligger på en ö och gatorna kantas av vackra gamla trähus omväxlande med modern bebyggelse. Vårt hotell för 2 nätter är Scandic Ishavshotel. Gemensam middag på hotellet.

Dag 8. I Tromsö
Efter sovmorgon gör vi en liten rundtur och passerar bl.a. Roald Amundsens plats, den Botaniska trädgården, världens nordligaste universitet och Tromsöbron. Vi besöker Tromsö Museum med spännande och intressanta utställningar om norrskenets magiska universum, samisk kultur och djurlivet. Vi avslutar med ett besök i Ishavskatedralen vars arkitektur är Tromsös symbol. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg i den idylliska och vackra staden. Den som vill kanske åker linbana upp till fjälltoppen för att njuta av den storslagna utsikten över staden. På kvällen samlas vi för en gemensam middag på hotellet.

Dag 9. Tromsö - Narvik
Efter frukost tar vi plats i bussen för att åka söderut mot Narvik – staden dit de svenska rallarna drog järnväg, för att Kiruna och våra svenska gruvor skulle få en isfri hamn. Under andra världskriget utkämpades flera sjöslag i Narvik-regionen och staden skadades svårt. Än idag finns det spår kvar efter kriget. Middag och övernattning på hotell Scandic Narvik. Här bor vi mitt i centrum och kan bl.a. se Försoningskyrkan och Krigsminnemuseet. 

Dag 10. Narvik - Mo i Rana
I dag passerar vi Fauske, kuststaden som blivit världsberömd genom att FN-huset i New York till stor del är klätt med sten från stadens marmorbrott. Vi färdas över Saltfjället och gör ett stopp på Polcirkelcentret för att titta på den intressanta utställningen. Vidare söderut längs E6:an kommer vi till Mo i Rana där vi stannar för middag och övernattning på hotell Meyergården.

Dag 11. Mo i Rana - Oppdal
Efter frukost går resan vidare söderut längs E6:an, efter natursköna vägar kantade av vattendrag och fjälltoppar. Vi passerar Trondheim under eftermiddagen. Middag och övernattning på Quality Hotel Skifer.

Dag 12. Till avstigningsorten
Vi vänder hem mot Värmland genom Dovrefjällets nationalpark och passerar Ringebu, Lillehammar och Hamar och vidare till våra avstigningsorter.

 

 


Pris:

ej klart

I resans pris ingår:

 • Bussresa t/r
 • Väg- och färjeavgifter
 • 11 hotellövernattningar
 • 11 middagar
 • 11 frukostar
 • 1 lunch
 • Entréer och guidningar enligt program
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Avbeställningsskydd mot sjukdom
 • Enkelrum 11 nätter

Länkar:

www.scandichotels.com
www.haparandastadshotell.se
www.santashotels.fi
www.thonhotels.no
www.scandichotels.no
www.nordicchoicehotels.no

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523