Sök din resa

Skåne med Kulla- & Bjärehalvön

5 dagar

25/7 Buss Grums-Karlstad-Kristinehamn-Mariestad-Skövde-Jönköping

 

De charmiga halvöarna Kulla och Bjäre i nordvästra Skåne är två mäktiga naturreservat med storslagen utsikt över varandra. Upplev Kullaberg med sina vida vyer över Öresund, Kattegatt och Bjärehalvöns dramatiska klippformationer. Följ med oss på en händelserik resa med allt från vackra skånska trädgårdar, anrika badorter och kulturhistoriska platser som operasångerskan Birgit Nilssons hem.

Dag 1. Till Helsingborg och Sofiero slott & trädgård
Avresa på morgonen till Helsingborg med lämpliga raster längs vägen. Vi åker till vårt hotell Elite Hotel Marina Plaza, där vi ska bo 4 nätter. Hotellet ligger i centrala Helsingborg intill Öresunds glittrande vatten. Efter att vi checkat in är kvällen fri för egna aktiviteter. 

Dag 2. Sofiero slott & trädgård
Under förmiddagen besöker vi Sofiero. År 2010 blev parken vald till vinnare av den prestigefyllda tävlingen Europas vackraste park med motiveringen ”hela Sofiero är som ett stort konstverk med omfattande historia”. Under en guidad rundvandring får vi uppleva den härliga trädgården med rhododendronsamlingen, fantastiska blomsterrabatter, det unika vinhuset, lustträdgården, viktorianska köksträdgården och mycket annat. Eftermiddagen och kvällen är fri för egna strövtåg. Varför inte ta en tur över till Helsingör med Sundsbåtarna som ligger vid kajen intill vårt hotell.

Dag 3. Kullahalvön
Idag åker vi Kullahalvön runt. Framme i Skäret dricker vi förmiddagskaffe på ett klassiskt fikaställe hos Flickorna Lundgren. Vi fortsätter till Kullaberg där vi promenerar upp till naturum och Kullens fyr tillsammans med vår reseledare. Vi fascineras av den dramatiska och vilda naturen och njuter av utsikten vid Sveriges äldsta och ljusstarkaste fyr. Vi fortsätter till Mölle, en pittoresk badort vackert belägen vid Öresunds norra inlopp med Kullaberg som bakgrund. Lunch på egen hand. Resan går vidare förbi Krapperups slott till Höganäs. Här besöker vi saluhallen som är inhyst i de gamla ugnshallarna i fabriken där man tidigare tillverkade den berömda keramiken. Här finns ett stort utbud av närodlade och förädlade råvaror från Kullabygden. Åter i Helsingborg är kvällen fri.

Dag 4. Bjärehalvön
Under förmiddagen besöker vi Birgit Nilsson Museum som ligger i Västra Karup nära Båstad. Birgit Nilsson (1918-2005) växte upp på en lantgård i Svenstad och bodde här tills hon var 23 år. Från att ha satt och plockat potatis, gallrat betor, mjölkat kor blev hon en av världens mest kända operasångerskor. Efter rundvandringen i museibyggnaden serveras vi kaffe och fralla i museets stallcafé. Stallet har varsamt renoverats och bevarats i så ursprungligt skick som möjligt. I just detta stall mjölkade Birgit korna kvällen innan hon begav sig iväg till Stockholm för att göra inträdesprovet till Kungliga Musikhögskolans solosångklass. Vi fortsätter till Norrvikens Trädgårdar som ligger vackert beläget på Hallandsåsens sluttning med utsikt över Laholmsbukten. 2006 utsågs Norrvikens Trädgårdar till Sveriges vackraste park. Anläggningen består av sju olika stilträdgårdar såsom Barockträdgården, Vattenträdgården, Japanska trädgården, Renässansträdgården, Nordtyska planteringen, Österländska terrassen och Romantiska trädgården. Under en guidad rundvandring får vi veta det mesta om Norrvikens historia och nutid. Vi avslutar vårt besök med en god lunch i Orangeriet innan vi återvänder till Helsingborg. Kvällen fri.

Dag 5. Till avstigningsorten
Efter frukost påbörjar vi återresan norrut. Vi gör ett stopp vid kyrkan i Habo. Den är mycket speciell då den är byggd nästan som en katedral med läktare runt hela kyrkan. Kyrkan avspeglar den gamla tiden genom att man har kvar logerna för det finare folket, bänkar för bönderna och läktare för torpare, drängar och pigor. Målningar från katekesen, täcker hela kyrkan från golv till tak. Efter lämpligt lunchuppehåll fortsätter resan mot våra avstigningsorter. (50 mil)

 


Pris:

7.250:-

I resans pris ingår:

 • Bussresa t/r
 • Väg- och färjeavgifter
 • 4 hotellövernattningar
 • 4 frukostar
 • 1 lunch
 • 1 kaffe & fralla
 • 1 kaffe & wienerbröd
 • Entré & guidning Sofiero
 • Entré & guidning Norrviken
 • Entré & ljudguide Birgit Nilsson museum
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Avbeställningsskydd mot sjukdom 275:-
 • Enkelrum 4 nätter 2.520:-

Under pandemin har vi begränsat antal resenärer i bussarna. Vi reserverar oss för ev. ändringar utöver
vår kontroll.

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523