Sök din resa

Smakfulla Österlen & skånska pärlor

5 dagar

22/6 Buss Grums-Karlstad-Kristinehamn-Mariestad-Skövde-Jönköping

 

Följ med oss till Skåne och Österlen med sina böljande ängar och pittoreska samhällen. Vi bor 4 nätter i Kristianstad och besöker lokala producenter som med stor kärlek och omsorg odlar och förädlar sina gårdsprodukter. På Äpplets Hus i Kivik får vi veta allt om äpplets och mustens historia och Den Engelska Trädgården på Svabesholm förtrollar oss med sin charm. Vi färdas i spåren efter de mytomspunna snapphanarna genom nordöstra Skånes vackra kulturlandskap med besök på Hovdala slott och nationalparken Söderåsen med den omtalade utsiktsplatsen Kopparhatten.

Dag 1. Till Kristianstad
Avresa på morgonen söderut med lämpliga raster för kaffe och lunch. Påstigning kan ske på alla orter längs färdvägen. Under eftermiddagen anländer vi till Kristianstad och besöker Naturum Vattenriket som är uppbyggt på pålar i Helgeå, helt i trä med ovanliga vinklar och vrår. Efter besöket är det dags att checka in på vårt hotell Quality Hotel Grand*** där vi skall bo 4 nätter. Gemensam middag på hotellet. (47 mil)

Dag 2. Österlens gårdar
Efter frukost inleder vi dagen med ett besök på Österlenkryddor. Här får vi höra historien om kryddodlingen, får smaksättningstips och serveras en kopp kaffe. Vi fortsätter till Köpingsbergs Vingård som ligger på en höjd med underbar utsikt över havet, Hammars backar och det böljande Österlenlandskapet. Efter en vinprovning äter vi lunch på Örums Nygård, som har genomgått en förvandling från jordbruk till hotell.  Under eftermiddagen besöker vi Petersborgs gård som tillverkar prisbelönta senapsvarianter. Dagen avslutas med Gunnarshögs Gård som tillverkar rapsolja och har en egen gårdsbutik. Åter på hotellet är kvällen fri.

Dag 3. Kivik & Den Engelska Trädgården
I dag åker vi till Kivik, centrum för svenskt äppelodlande. Vi besöker Äpplets Hus med utställningar som berättar om äpplets och mustens historia. Efter rundvandringen äter vi lunch på Kiviks Musteri. Vi åker vidare till Svabesholm. Här får vi en rundvisning i den Engelska Trädgården, en romantisk och charmig besöksgård med inspiration från England. På en yta av ca 3000 m2 finns dubbla perennrabatter, rosenträdgård, allmogeträdgård, köksträdgård och växthus. I den lilla plantskolan kan man köpa ett urval av rosor och perenner som finns i trädgården, krukor och annat.

Dag 4. Snapphanebygden och Söderåsen
Efter frukost beger vi oss till anrika Hovdala slott, som är ett av våra nationella kulturarv. Under en rundvandring berättar en kunnig guide om de strider mellan danskar och svenskar som utspelade sig här under 1600-talet. Resan går vidare på skånska landsvägar till Söderåsen och Skäralid. Söderåsens nationalpark är ett av norra Europas största sammanhängande lövskogsområden och sträcker sig från Röstånga i sydost till Åstorp i nordväst. Här finns bland annat grönskande bokskogar, den dramatiska bäckravinen Skäralid och den omtalade utsiktsplatsen Kopparhatten. Efter en gemensam lunch på Skäralids Restaurang besöker vi Söderåsens Naturum som ligger strax intill restaurangen. Naturum invigdes år 2000 och är centrum för nationalparkens naturinformation med intressanta utställningar. Före avfärden tar vi bussen upp till utkiksplatsen Kopparhatten. Här möter vi en hänförande utsikt över Skäralid. Vi fortsätter till Flädergården i Vinslöv och får en visning av pelargonhuset samt eftermiddagsfika. I gårdsbutiken finns egenodlade och egenproducerade fläderprodukter. Efter besöket återvänder vi till Kristianstad. Kvällen fri.

Dag 5. Till avstigningsorten
Efter några härliga dagar i Skåne är det dags att återvända till Värmland och våra respektive avstigningsorter.


  Programblad för utskrift

 


Pris:

6.250:-
Sista bokningsdag 15/5.

I resans pris ingår:

 • Bussresa t/r
 • 4 hotellövernattningar
 • 1 middag 
 • 4 frukostar
 • 3 luncher
 • 1 vinprovning
 • 1 senapsprovning
 • Entréer och guidade visningar enligt program
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Avbeställningsskydd mot sjukdom 250:-
 • Enkelrum 4 nätter 1.100:-

Länkar:

www.nordicchoicehotels.se
www.vattenriket.kristianstad.se
www.osterlenkryddor.se
www.kopingsberg.se
www.orumsnygard.se
www.petersborg.se
www.gunnarshog.se
www.kiviksmusteri.se
www.denengelskatradgarden.se
www.hovdala.se
www.sverigesnationalparker.se/park/soderasens-nationalpark
www.fladergarden.se

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523