Sök din resa

Dalarna

3 dagar

11/8 Buss Säffle-Grums-Karlstad-Filipstad

 

Det sägs att Dalarna är som en miniatyr av Sverige i helhet. Ett landskap fyllt av tradition och musik som fostrat två av våra största konstnärer - Anders Zorn & Carl Larsson.

Dag 1. Till Rättvik
Avresa från Värmland via Filipstad på morgonen enligt resebevis. Vid lunchtid når vi Rättvik, här kliver vi ombord på M/S Gustaf Wasa som tar oss med på en lunchkryssning på Siljan. Rederiet kan stolt skryta med att hon är ett av Sveriges vackraste fartyg. Varje sommar sedan 1876 har detta K-märkta fartyg färdats på Siljan. Efter ca 2 timmar är vi åter i Rättvik mätta och belåtna.

Färden går vidare till dalaidyllen Sundborn, där vi får en intressant guidad visning av Carl Larsson-gården. Gården är namnet på stugan Lilla Hyttnäs i byn Sundborn. Stugan blev Carls och Karins gemensamma konstprojekt där deras artistiska talanger fick utlopp. Genom Carls målningar och böcker har Lilla Hyttnäs blivit ett av världens mest kända konstnärshem. Huset ser fortfarande ut som på Carls och Karins tid och den som besöker Lilla Hytt­näs idag kan nästan höra de vilda barnskratten och känna doften av målarfärg. Under eftermiddagen checkar vi in på Best Western Hotel Lerdalshöjden*** i Rättvik. Hotellet ligger vackert beläget med en underbar utsikt över Siljan. Middag serveras i hotellets restaurang under kvällen.

Dag 2. Nittsjö – Nusnäs - Mora
Efter en god hotellfrukost beger vi oss till Nittsjö Keramik. Här ges tillfälle att besöka fabriken och i butiken hittar ni bland annat de populära ”Luvnissarna” av Elaine Westh. Vår färd fortsätter mot Nusnäs för ett besök hos Grannas A Olssons. Här får vi ta del av Dalahästens historia och hantverket som ligger bakom dessa genuina trähästar. Resan fortsätter mot Mora för lunch. Efter lunchen besöker vi Zornmuseet och Zorngården, och får en guidad visning av den senare. Zorngården skapades av Anders och Emma Zorn. Här blandas konst och konsthantverk från hela världen med kurbits och dalatradition. På Zornmuseet visas Anders Zorns oljemålningar, akvareller, etsningar och skulpturer samt delar av hans magnifika konstsamling. Under eftermiddagen vänder vi åter mot vårt hotell och dagen avslutas med middag på hotellet.

Dag 3. Rättvik - avstigningsorten
Efter vår frukost lämnar vi hotellet och beger oss till Leksand. Vårt första stopp blir hos tonsättaren och konstnären Hugo Alfvéns vackra hem från 1940-talet. Hör hans underbara musik, se hans fantastiska tavlor och njut av naturen vid Österdalälvens strand. När man kliver in i den relativt oansenliga byggnaden som utgör Alfvéngården så är det som att stiga in i en historisk film. Man kan ana Hugo Alfvéns ande i huset. Ett lugn präglar rummen, med en stark närvarokänsla. Vi fortsätter vår resa till Leksands kulturhus, här hittar vi världens tredje största samling av dalmålningar och en dräktutställning som visar något av det finaste inom svensk textilkonst. Oftast var mönstren komplicerade, vävda av utomordentligt tunn tråd som vuxit fram under bondkvinnornas händer. Vår guide berikar oss med sin kunskap om dräktutställningen och dalmålningarna från Siljansbygden. Nu påbörjar vi resan mot Värmland, med lunchstopp efter vägen.


  Programblad för utskrift

 

 

 


Pris:

3.780:-
Sista bokningsdag 6/7.

I resans pris ingår:

 • Bussresa t/r
 • 2 hotellövernattningar
 • 2 middagar
 • 2 frukostar
 • 3 luncher
 • Kryssning på Siljan
 • Besök på Nittsjö Keramik
 • Entré och guidning på:
  Carl Larsson-gården
  Grannas A Olssons Hemslöjd
  Zornmuseet
  Alfvéngården
  Leksands kulturhus
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Enkelrum 2 nätter 550:-
 • Avbeställningsskydd mot sjukdom 200:-

Länkar:

www.wasanet.nu
www.visitdalarna.se
www.lerdalshojden.se

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523