Sök din resa

En bit av Småland

3 dagar

21/7 Buss Säffle-Grums-Karlstad-Kristinehamn


I det småländska Glasriket mellan Växjö och Kalmar har det tillverkats munblåst glas sedan mitten av 1700-talet. Hit kommer årligen mer än en miljon besökare för att uppleva både bruksglas och konstglas i världsklass. På Kosta Outlet ges tillfälle för shopping till fantastiska priser. På vår resa tillbringar vi två nätter i Växjö och gör utflykter till bl.a. IKEA Museum i Älmhult, Huseby Bruk och Kosta glasbruk.

Dag 1. Till Växjö
Avresa på morgonen söderut med lämpliga raster för kaffe och lunch. Påstigning kan ske på alla orter längs färdvägen. Under eftermiddagen ankommer vi Växjö med Smålands museum och Sveriges glasmuseum. Här ser vi bland annat utställningar om Kronobergs kulturhistoria och utvecklingen av vårt svenska glas. Därefter inkvarterar vi oss för två nätter på Quality Hotel Royal Corner****. I hotellets restaurang serveras både frukost och middag för oss. I relaxavdelningen har vi fri tillgång till både gym, pool, bubbelpool och bastu.

Vårt hotell är centralt beläget med gångavstånd till shopping, restauranger, caféer och sevärdheter som Växjö Konserthus och Växjö Domkyrka. Residensstaden Växjö i hjärtat av Småland är en stad fylld av kontraster. Här finns en av Sveriges längsta gågator, fylld av butiker och restauranger. Den populära Linnéparken vid Växjösjöns norra strand är precis som stadens universitet uppkallad efter Kronobergs store son, Carl von Linné.

Dag 2. Älmhult & Grimslöv
Efter frukost inleder vi dagen med ett besök på IKEA Museum i Älmhult. Museet invigdes 2016 och är inrymt i det som en gång var företagets allra första varuhus. Här finns berättelsen om hur Ingvar Kamprad inledde sin verksamhet på gården Elmtaryd i lilla Agunnaryd och förvandlade enmansföretaget till ett globalt världsföretag.

Vi fortsätter vår resa mot Huseby Bruk. I det gamla Mejeriet, strax bredvid köksträdgården vid kanten av Helige å, ligger Elisabeths Trädgård Restaurang & Café. Här bjuds vi på en vällagad lunch i en spännande miljö inspirerad av konstnärsparet Karin och Carl Larsson.

Att komma till Huseby är som att kliva tillbaka i tiden och landa i en annan värld. Här snurrar vattenhjulen i kvarnen, brukshandeln säljer gammaldags karamellstrutar, påfåglarna stoltserar i trädgården och husan fejar på slottet.

Brukspatronerna bodde i Herrgården, i folkmun kallad Slottet, som omgärdades av en vacker park och köksträdgårdar. På Slottet har tiden stått stilla sen flickorna Stephens lekte här för hundra år sedan och Patron hälsade Kung Oscar II välkommen in i salongerna. Här kan man fortfarande höra kvinnornas frasande kjolar, husornas raska steg och hundarnas tassande över de vackra mattorna och ännu känns doften av cigarr och pipor i herrarnas skrivrum. Fröken Florence ville att hennes hem skulle vara kvar så som det var under hennes uppväxt. Slottet är bevarat med hela sin inredning sedan i slutet av 1800-talet. Under vår guidade visning får vi höra historien om Fröken Florence som var den sista ägarinnan och huvudperson i den svindlerihärva som kallas Husebyaffären. Åter mot vårt hotell och väntande middag.

Dag 3. Kosta - avstigningsorten
Efter frukost lämnar vi vårt hotell och beger oss österut till Kosta där vi besöker Kosta glasbruk, ett av de glasbruk som ingår i Orrefors Kosta Boda-koncernen. Glasbruket är Sveriges äldsta ännu verksamma och här får vi en guidad visning där vi lär oss mer om hantverket att blåsa, slipa och måla glas. Många välkända formgivare är idag knutna till Kosta Boda och Orrefors. Gemensamt för dem alla är lusten att utforska glasets möjligheter och att alltid tänja på gränserna för vad som är möjligt. Innan vi återvänder mot Värmland ges tid för shopping och lunch på Kosta Outlet.

 


Pris:

2.690:-

I resans pris ingår:

 • Bussresa t/r
 • 2 hotellövernattningar
 • 2 middagar
 • 1 lunch
 • 2 frukostar
 • Entré på IKEA Museum
 • Entré & guidning på Huseby Bruk och Kosta glasbruk
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Avbeställningsskydd mot sjukdom 150:-
 • Enkelrum 2 nätter 550:-

Länkar:

www.nordicchoicehotels.se
www.kulturparkensmaland.se
www.ikeamuseum.com

www.husebybruk.se

www.kostaboda.se

www.kostaoutlet.se

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523