Sök din resa

Natursköna Göta kanal

3 dagar

12/7 Buss Säffle-Grums-Karlstad-Kristinehamn

 

Följ med på en resa genom svensk historia. Göta Kanal är ett av Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna och byggdes av 58 000 soldater på initiativ av Baltzar von Platen. Kanalen invigdes år 1832. Den är 190 km lång, varav 87 km av kanalen är handgrävd. Göta kanal sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Östersjön.

Dag 1. Till Linköping
Avresa från Värmland på morgonen till Söderköping, en småstad vid Göta kanal med en nära 1000-årig historia. Fram till 1500-talet var staden en av Sveriges mäktigaste handelsstäder. Här får vi tid för lunch på egen hand och strövtåg längs medeltidens vindlande gatunät runt de gamla kvarteren kring Drothems kyrka från 1200-talet och S:t Laurentil kyrka. Vid ankomst till Linköping inkvarterar vi oss för 2 nätter på Quality Hotel Ekoxen. Hotellet är vackert beläget intill Trädgårdsföreningens vackra park i centrala Linköping och bara ett stenkast från restauranger och butiker. Kvällen fri.

Dag 2. Göta Kanal
Efter frukost är det dags att kryssa på Göta kanal. Vår båtresa startar i Berg där vi beskådar den imponerande Carl Johans slusstrappa med 7 slussar, Oscars dubbelsluss och Bergs dubbelsluss. För många är Carl Johans slusstrappa Göta kanals själ. Fartyget tar oss vidare genom en levande landsbygd med hus och herresäten från 1700- och 1800-talet. Vi njuter av en lunch ombord medan vi åker längs alléer av ståtliga lövträd och sammanlagt passerar nio slussar, bl.a. Östergötlands enda handdrivna sluss i Borensberg. En alldeles speciell upplevelse under båtturen är när vi passerar över akvedukterna i Ljungsbro och Borensberg. I Borensberg väntar vår buss för vidare färd till det idylliska Vadstena, som var ett viktigt andligt, kulturellt och ekonomiskt centrum på 1300-talet. Vi besöker Vadstena klosterkyrka och Klostermuseum innan det är dags att återvända till Linköping och vårt hotell, där en gemensam middag väntar.

Dag 3. Till avstigningsorten
Efter frukost är det dags att ta farväl av Linköping. Vi gör ett uppehåll i Askersund, en charmig och idyllisk liten stad som ligger i den norra änden av Vättern. Här finns låga trähus, mysiga gränder, caféer och promenadstråk längs vattnet. Framemot eftermiddagen är vi tillbaka i Värmland.

 


Pris:

3.950:-

I resans pris ingår:

 • Bussresa t/r
 • 2 hotellövernattningar
 • 1 middag
 • 2 frukostar
 • 1 lunch
 • Båtresa Berg-Borensberg
 • Guidad visning Vadstena klosterkyrka
  och Klostermuseum
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Avbeställningsskydd mot sjukdom 225:-
 • Enkelrum 2 nätter 650:-

Under pandemin har vi begränsat antal resenärer i bussarna. Vi reserverar oss för ev. ändringar utöver
vår kontroll.

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523