Avresa under förmiddagen från Värmland med lämpliga raster. Påstigning kan ske på alla orter längs färdvägen. Vi åker bekvämt med Finnlines fartyg Malmö-Travemünde med övernattning i insides 2-bäddshytter. När vi har kommit ombord på färjan och fått våra hytter väntar en gemensam middag i buffétrestaurangen, som öppnar kl. 20.45.
Frukost ombord och ankomst till Travemünde. Vår resa fortsätter söderut till vindistriktet Sachsen vid floden Elbe med lämpliga raster längs vägen. Vi besöker vinslottet Schloss Wackerbarth som är ett av de större i distriktet med 120 hektar vinfält och känt för sin fina sekttillverkning (mousserande viner). Mitt i vinbergen ligger ”Belvedere” som är ett förtjusande vackert vinbergshus. Vi får en källarvisning och provar några av deras viner. Vi fortsätter till den charmerande staden Meissen som ligger omgiven av vinodlingar vid floden Elbe. Staden är känd för sina vackra korsvirkeshus, slottet Albrechtsburg som tronar över staden och den världskända porslinstillverkningen. Middag och övernattning på hotell Dorint Parkhotel Meissen.
Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell. Redan år 1710 inrättades i Meissen Europas första porslinsfabrik. Vi besöker porslinsmuséet där vi får en guidad rundvisning genom visningsverkstäder och muséet. Därefter välkomnas vi till den historiska vingården Rothes Gut Meissen för vinprovning och lunch. Vingårdens tradition sträcker sig tillbaka till 1700-talet och är specialiserad på kvalitetsviner och producerar främst vita viner från druvsorter som Riesling, Weisburgunder och Grauburgunder. Vi fortsätter vår resa till vinområdet Franken med lämpliga raster längs vägen. I Würzburg inkvarterar vi oss för 3 nätter på Hotel Strauss. Hotellet ligger i hjärtat av Würzburg på Juliuspromenade, omgivet av stadens livliga atmosfär och historiska landmärken. Inom gångavstånd finns flera av Würzburgs främsta sevärdheter, som den magnifika barockbyggnaden Würzburger Residenz med dess imponerande trädgårdar och Marienbergfästningen som tronar över staden. Den charmiga gamla stadsdelen är fylld med caféer, restauranger och vinbarer, där vi kan njuta av Frankens lokala viner och specialiteter. Vi avslutar dagen med en gemensam middag på hotellet.
Under förmiddagen besöker vi Juliusspital som är idag en av Tysklands största vinegendomar med drygt 170 hektar i Frankens bästa vingårdslägen. Stiftelsen Juliusspital grundades 1576 av ärkebiskopen Julius Echter von Mespelbrunn och driver idag både ett sjukhus, ett ålderdomshem och medicinsk utbildning på högskolenivå. Verksamheten finansieras genom bl.a. vinproduktion. Efter en vinprovning och besök i vinkällaren äter vi en gemensam lunch på restaurang Weinstuben Juliusspital. Senare under eftermiddagen besöker vi ytterligare en renommerad vingård i Würzburg. Vi får en källarvisning och en provsmakning av viner. Till vinprovningen smakar det gott med en Winzerteller, en smörgåsbricka som består av lokala delikatesser med hembakat bröd, kallskuret och ost.
Idag besöker vi två renommerade vingårdar i området kring Würzburg för att provsmaka deras utsökta viner och fylla på våra vinskåp där hemma. För att göra dagen ännu mer njutbar, ingår en gemensam lunch där vi får smaka på lokala delikatesser. Framåt kvällen kanske det passar med en avkopplande promenad längs floden Main. Stanna gärna vid den medeltida bron Alte Mainbrücke för att ta några foton av de vackra vyerna över vattnet och staden. Middag på egen hand kan njutas av på en av Würzburgs många restauranger som t.ex. Würzburger Ratskeller, en traditionell tysk restaurang känd för sina klassiska rätter.
Vi lämnar Würzburg och åker mot Hannover och Hamburg med lämpliga raster längs vägen. Vi gör ett stopp i Lübeck för shopping om tiden medger. Vid 20-tiden kommer vi ombord på Finnlines fartyg där en gemensam middagsbuffé väntar på oss.
Vi äter frukost innan ankomst till Malmö, för att sedan fortsätta till våra avstigningsorter med lämpliga raster längs vägen.